Zwangerschap week per week

Prenatale testen: lijst voorkomende tests

Prenataal onderzoek kan informatie over uw baby's gezondheid te bieden voordat hij of zij geboren is. Beschouw de timing en wat de tests openbaren.

Prenatale diagnostiek wordt aangeboden in de meeste zwangerschappen. Hier is een overzicht van de gemeenschappelijke prenatale screening tests:

Wat het is Als het klaar is Wat de resultaten kan u vertellen Follow-up
Niet-invasieve prenatale diagnostiek
Bloedonderzoek Al in week 10 in hoogrisicogroepen Risico op het syndroom van Down (trisomie 21) en bepaalde andere chromosomale aandoeningen Mogelijk vlokkentest of vruchtwaterpunctie
Eerste trimester screening
Bloedonderzoek en echografie 11-14 weken Risico op het syndroom van Down (trisomie 21) of Edwards-syndroom (trisomie 18) Mogelijk vlokkentest of vruchtwaterpunctie
Quad scherm
Bloedonderzoek 15-20 weken Risico op het syndroom van Down of spina bifida Mogelijk gerichte echografie, vlokkentest of vruchtwaterpunctie
Zwangerschap week per week. Niet-invasieve prenatale testen.
Zwangerschap week per week. Niet-invasieve prenatale testen.

Sommige zorgverleners kiezen om de resultaten van het eerste trimester screening met de quad scherm combineren - hoewel u de eindresultaten van deze sequentiële tests niet zullen leren totdat beide testen zijn uitgevoerd en geanalyseerd.

Bovendien speelt echografie vaak een belangrijke rol in de prenatale zorg. Vroeg in de zwangerschap, kan echografie worden gebruikt om te bevestigen en dateren een zwangerschap. Later, kan echografie worden gebruikt voor vele dingen - zoals het controleren van een baby het welzijn, het bewaken van een baby's groei en ontwikkeling, en het opsporen van bepaalde aangeboren afwijkingen.

Bloedonderzoek en echo's vormen geen risico voor u of uw baby. Zoals de vlokkentest of vruchtwaterpunctie - indien de resultaten van een bloedonderzoek of een echo zijn positief of zorgelijk, kan uw zorgverzekeraar een meer invasieve diagnostische test bevelen. Deze tests geven meer gedetailleerde of definitieve informatie, maar ze dragen een kleine kans op zwangerschap verlies.

Als u zich zorgen over prenatale testen bent of zich afvragen of u specifieke screening of diagnostische tests nodig, bespreek de risico's en voordelen met uw zorgverzekeraar.

Zie ook