Zonneallergie

Definitie

Zon allergie is een term vaak gebruikt om een ​​aantal aandoeningen waarbij een jeukende rode uitslag op de huid die is blootgesteld aan zonlicht beschrijven. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe licht eruptie, ook wel bekend als zon vergiftiging.

Sommige mensen hebben een erfelijke vorm van zonneallergie, terwijl andere tekenen en symptomen alleen wanneer geactiveerd door een andere factor te ontwikkelen - zoals bepaalde soorten medicijnen of blootstelling van de huid aan planten zoals limoenen of wilde pastinaak.

Zonneallergie. Blootstelling aan bepaalde stoffen.
Zonneallergie. Blootstelling aan bepaalde stoffen.

Milde gevallen van zonneallergie kunnen verdwijnen zonder behandeling. Meer ernstige gevallen kunnen steroïde crèmes of pillen nodig. Mensen die een ernstige zonneallergie kan nodig zijn om preventieve maatregelen te nemen en te dragen zon-beschermende kleding.

Zie ook

Symptomen

Het uiterlijk van de huid aangetast door zonneallergie kan sterk variëren, afhankelijk van de aandoening die het probleem heeft veroorzaakt. Tekenen en symptomen kunnen zijn:

 • Roodheid
 • Jeuk of pijn
 • Kleine hobbels die kunnen opgaan in verhoogde plekken
 • Schalen, korstvorming of bloeden
 • Blaren of netelroos

Tekenen en symptomen treden meestal alleen op de huid die is blootgesteld aan de zon en typisch ontwikkelen binnen minuten tot uren na de blootstelling aan de zon.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Zie een arts als u ongewone, hinderlijk huidreacties na blootstelling aan zonlicht. Voor ernstige of langdurige klachten kan het nodig zijn om een ​​arts die is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van huidaandoeningen (dermatoloog) zie.

Zie ook

Oorzaken

Bepaalde medicijnen, chemicaliën en medische aandoeningen kan de huid gevoeliger voor de zon. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen hebben een zonneallergie en anderen niet. Erfelijke eigenschappen kunnen een rol spelen.

Zie ook

Risicofactoren

Risicofactoren voor het hebben van een allergische reactie op zonlicht afhankelijk van uw specifieke aandoening. Deze omvatten:

 • Race. Iedereen kan een zonneallergie hebt, maar bepaalde zonneallergie komen het meest voor bij mensen van bepaalde raciale achtergronden. Bijvoorbeeld, de meest voorkomende vorm van zonneallergie (polymorfe licht eruptie) komt vooral voor bij blanken. Een minder vaak voorkomende, maar ernstiger verscheidenheid van zonneallergie is het meest voor bij inheemse Europeanen.
 • Blootstelling aan bepaalde stoffen. Sommige huid allergische symptomen worden geactiveerd wanneer uw huid wordt blootgesteld aan een bepaalde stof en vervolgens aan zonlicht. Enkele algemene stoffen verantwoordelijk voor dit type reactie omvatten parfums, desinfecterende middelen en zelfs bepaalde chemicaliën die in zonnebrandmiddelen.
 • Het nemen van bepaalde medicijnen Een aantal medicijnen kan de huid zonnebrand sneller te maken -. Waaronder tetracycline antibiotica, sulfa gebaseerde medicijnen en pijnstillers, zoals ketoprofen.
 • Hebben van een andere huidaandoening. Hebben atopische dermatitis of een ander type van dermatitis verhoogt het risico van het hebben van een zonneallergie.
 • Het hebben van familieleden met een zonneallergie. Je hebt meer kans om een zonneallergie hebt als je een broer, zus of ouder met een zonneallergie.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Voorbereiding op uw afspraak. Het nemen van bepaalde medicijnen.
Voorbereiding op uw afspraak. Het nemen van bepaalde medicijnen.

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of een huisarts. Echter, als u belt om een ​​afspraak te maken, kunt u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in huidaandoeningen (dermatoloog).

Op het moment dat u de afspraak maken, zeker om te vragen of er iets is wat je moet doen op voorhand. Bijvoorbeeld, als je gaat om tests die controleren of er een reactie op ultraviolet licht (phototesting) hebt, kan uw arts u vragen om te stoppen met het nemen van bepaalde medicijnen vooraf.

Wat u kunt doen
Vóór uw afspraak, kunt u een lijst met antwoorden op de volgende vragen opschrijven:

 • Hoe lang na blootstelling aan de zon heeft uw symptomen beginnen?
 • Wat voor soort symptomen heb je ervaring?
 • Heb je klachten verergerd of beter geworden?
 • Heb je ooit van dit soort klachten gehad?
 • Welke medicijnen en supplementen heb je regelmatig?

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

 • Welke delen van je lichaam worden beïnvloed?
 • Precies wat doet de aangetaste huid eruit?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten?
 • Hoe lang heeft uw huidreactie laatste?
 • Heeft u jeuk of pijn?
 • Heeft uw huid reageert gewoon aan direct zonlicht of ook aan zonlicht schijnt door vensterglas?
 • Heeft iemand anders in uw familie huidreacties op zonlicht of andere allergische huidaandoeningen?
 • Welke producten heb je gebruikt op je huid?

Zie ook

Tests en diagnose

In veel gevallen kunnen artsen zonneallergie diagnosticeren gewoon door te kijken naar je huid. Maar als de diagnose niet eenduidig, kunt u tests moeten helpen bepalen wat er gaande is. Deze testen omvatten:

 • Ultraviolet (UV) licht testen. Ook wel phototesting, wordt dit examen gebruikt om te zien hoe je huid reageert op verschillende golflengtes van ultraviolet licht van een speciaal type lamp. Bepalen welke bijzondere vorm van UV-licht veroorzaakt een reactie kan helpen lokaliseren waar zonneallergie je hebt.
 • Photopatch testen. Deze test geeft aan of uw zonneallergie wordt veroorzaakt door een sensibiliserende stof toegepast op uw huid voor te gaan in de zon. In de test, zijn identiek flarden van gemeenschappelijke zonneallergie triggers direct toegepast op uw huid, meestal op je rug. Een dag later, een van de gebieden ontvangt een afgemeten dosis ultraviolette straling van een zonnebank. Indien een reactie optreedt alleen op de belichte gebied, is het waarschijnlijk gekoppeld aan de stof die wordt getest.
 • Bloedonderzoek en huid monsters. Deze tests zijn meestal niet nodig. Echter, kan uw arts een van deze tests te bestellen als hij of zij vermoedt dat uw klachten kunnen worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals lupus plaats van een zonneallergie. Bij deze proeven wordt een bloedmonster of een stukje huid (biopsie) genomen voor verder onderzoek in een laboratorium.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

De behandeling is afhankelijk van het specifieke type van zonneallergie je hebt. Voor milde gevallen kan alleen het vermijden van de zon gedurende enkele dagen voldoende zijn om de tekenen en symptomen verdwijnen.

Medicijnen
Crèmes met corticosteroïden zijn beschikbaar over de toonbank en in sterkere recept vorm. Voor een ernstige allergische huidreactie, kan uw arts een korte cursus van een corticosteroïd pillen voorschrijven, zoals prednison.

De malaria medicatie hydroxychloroquine (Plaquenil) kunnen de symptomen van sommige vormen van zonneallergie te verlichten.

Therapie
Als u een ernstige zonneallergie, kan uw arts voorstellen geleidelijk aan steeds uw huid gebruikt om zonlicht elk voorjaar. In fototherapie, wordt een speciale lamp gebruikt om ultraviolet licht te laten schijnen op de gebieden van uw lichaam die vaak worden blootgesteld aan de zon. Het is algemeen een paar keer per week gedaan over een periode van enkele weken.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Deze stappen kunnen helpen verlichten van zonneallergie symptomen:

 • Vermijd blootstelling aan zon. Meeste zonneallergie symptomen verbeteren snel, binnen enkele uren tot een dag of twee, wanneer de getroffen gebieden zijn niet langer blootgesteld aan zonlicht.
 • Solliciteer huid moisturizers. Moisturizing huid lotions kunnen helpen verlichten irritatie veroorzaakt door droge, schilferige huid.
 • Gebruik kalmerende huid remedies. Home remedies die kunnen helpen zijn Calamine lotion en aloë vera.

Zie ook

Het voorkomen

Als je een zonneallergie of een verhoogde gevoeligheid voor de zon, kunt u helpen voorkomen dat een reactie van het nemen van deze stappen:

 • Beperk uw tijd in de zon. Blijf uit de zon 10:00-04:00 wanneer de zon helderste.
 • Vermijd plotselinge blootstelling aan veel zonlicht. Veel mensen hebben zonneallergie symptomen wanneer ze worden blootgesteld aan meer zonlicht in de lente of zomer. Geleidelijk verhogen van de hoeveelheid tijd die u besteedt buiten, zodat uw huid cellen hebben tijd nodig om aan zonlicht.
 • Draag een zonnebril en beschermende kleding. Lange mouwen en breedgerande hoeden kan helpen uw huid te beschermen tegen blootstelling aan zon. Vermijd stoffen die zijn dun of hebben een los geweven - UV-stralen kunnen passeren.
 • Toepassing zonnebrandcrème regelmatig. Gebruik breed-spectrum zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger op de blootgestelde huid. Reapply zonnebrandcrème elke twee uur.

Zie ook