Stress management

Yoga: strijd stress en vind rust

Is yoga geschikt voor u? het is als je wilt om stress te bestrijden, fit en gezond te blijven.

Uw mobiele telefoon gaat, je baas wil met je praten en je partner wil weten wat voor diner. Stress en angst zijn overal. Als ze krijgen het beste van u, wilt u misschien de mat te raken en geeft yoga een keer te proberen.

Yoga is een mind-body praktijk die rek-en strekoefeningen, gecontroleerde ademhaling en ontspanning combineert. Yoga kan helpen stress te verminderen, lagere bloeddruk en het verbeteren van de hartfunctie. En bijna iedereen kan het doen.

Begrip yoga

Yoga wordt beschouwd als een mind-body type complementaire en alternatieve geneeskunde uit te oefenen. Yoga brengt lichamelijke en geestelijke disciplines om rust van lichaam en geest te bereiken, die u helpen te ontspannen en te beheren stress en angst.

Yoga heeft vele stijlen, vormen en intensiteiten. Hatha yoga, in het bijzonder, kan een goede keuze voor stress management zijn. Hatha is een van de meest voorkomende stijlen van yoga, en beginners kunnen net als zijn langzamer en gemakkelijker bewegingen. Maar de meeste mensen kunnen profiteren van elke stijl van yoga - het is allemaal over je persoonlijke voorkeuren.

De kerncomponenten van hatha yoga en meest algemene yogalessen zijn:

 • Poses. Yoga houdingen, ook wel houdingen, zijn een reeks van bewegingen ontwikkeld om kracht en flexibiliteit te verhogen. Houdingen variëren van op de grond liggen, terwijl volledig ontspannen om moeilijke houdingen die je kan hebben die zich uitstrekt je fysieke grenzen.
 • Ademhaling. Controle van uw ademhaling is een belangrijk onderdeel van yoga. In yoga, adem betekent je vitale energie. Yoga leert dat de controle van uw ademhaling kan u helpen uw lichaam te controleren en rustig je gedachten.

De gezondheidsvoordelen van yoga

De potentiële gezondheidsvoordelen van yoga zijn:

 • Stress te verminderen. Een aantal studies hebben aangetoond dat yoga kan helpen verminderen stress en angst. Het kan ook verbeteren van uw stemming en de algehele gevoel van welzijn.
 • Betere conditie. Het beoefenen van yoga kan leiden tot een betere balans, flexibiliteit, bereik van de beweging en kracht. En dit betekent dat je minder kans om jezelf te verwonden in andere fysieke inspanningen of in uw dagelijkse activiteiten.
 • Beheer van chronische aandoeningen. Yoga kan helpen verminderen risicofactoren voor chronische ziekten, zoals hart-en vaatziekten en hoge bloeddruk. Yoga kan ook helpen verlichten chronische aandoeningen, zoals depressie, pijn, angst en slapeloosheid.

Zie ook

Yoga: strijd stress en vind rust

Yoga voorzorgsmaatregelen

Yoga wordt algemeen beschouwd als veilig voor de meeste gezonde mensen wanneer beoefend onder begeleiding van een opgeleide instructeur. Maar er zijn enkele situaties waarin yoga kan een risico vormen.

Zie uw zorgverzekeraar voordat u begint yoga als u een van de volgende aandoeningen of situaties:

 • Een hernia
 • Een risico van bloedstolsels
 • Gedeconditioneerde staat
 • Oogaandoeningen, zoals glaucoom
 • Hyperthyreoïdie
 • Zwangerschap
 • Ernstige evenwichtsproblemen
 • Ernstige osteoporose
 • Ongecontroleerde bloeddruk

U mag in staat zijn om yoga beoefenen in deze situaties als je bepaalde voorzorgsmaatregelen, zoals het vermijden van bepaalde houdingen of rekt nemen. Als u klachten of problemen te ontwikkelen, zie uw arts om ervoor te zorgen dat je voordeel en niet schadelijk van yoga.

Aan de slag

Hoewel u yoga leren uit boeken en video's, beginners vinden het meestal nuttig om te leren met een instructeur. Lessen bieden ook kameraadschap en vriendschap, die ook belangrijk zijn voor het algemeen welzijn.

Wanneer u een klasse die klinkt interessant vinden, praat met de instructeur, zodat je weet wat te verwachten. Vragen te stellen zijn onder andere:

 • Wat zijn de kwalificaties van de instructeur? Waar heeft hij of zij de trein en hoe lang heeft hij of zij al het onderwijs?
 • Heeft de instructeur hebben ervaring in het werken met studenten met uw behoeften of gezondheid betreft? Als je een zere knie of een pijnlijke schouder, kan de docent helpen bij het vinden poses die niet uw toestand zal verergeren?
 • Hoe veeleisend is de klas? Is het geschikt voor beginners? Zal het gemakkelijk genoeg om mee te volgen als het je eerste keer?
 • Wat kunt u verwachten van de klas? Is het gericht op uw behoeften, zoals stressmanagement en ontspanning, of is het gericht voor mensen die willen andere vruchten van te plukken?

Het bereiken van de juiste balans

Ieder lichaam is anders, en yogahoudingen moeten worden aangepast op basis van individuele capaciteiten. Selecteren van een instructeur die is ervaren en attent op uw wensen is een belangrijke eerste stap naar een veilige en effectieve yoga.

Stress management. Beheer van chronische aandoeningen.
Stress management. Beheer van chronische aandoeningen.

Ongeacht welk type van yoga je oefent, hoef je niet te doen elke pose. Als een pose is ongemakkelijk of u kunt het niet vasthouden zolang de instructeur vraagt, doe het dan niet. Goede instructeurs zullen begrijpen en u aanmoedigen om te verkennen - maar niet meer dan - uw persoonlijke grenzen.

Zie ook