Stamceltransplantatie

Definitie

Een stamcel (bloed of beenmerg) transplantatie is het infuus of injectie, van gezonde stamcellen in je lichaam om beschadigde of zieke stamcellen te vervangen. Een stamceltransplantatie kan nodig zijn als uw beenmerg niet meer werkt en voldoende gezonde stamcellen produceert geen. Een stamcel kan ook worden uitgevoerd als een hoge-dosis chemotherapie of bestralingstherapie gegeven bij de behandeling van bloedziekten zoals leukemie, lymfoom en multiple myeloom. Een stamceltransplantatie kan helpen je lichaam voldoende gezonde witte bloedcellen, rode bloedcellen of bloedplaatjes, en verminderen het risico op levensbedreigende infecties, bloedarmoede en bloedingen.

Hoewel de procedure om het aanbod van gezonde bloedvormende cellen van uw lichaam weer aan te vullen wordt algemeen genoemd een stamceltransplantatie, is het ook bekend als een beenmergtransplantatie, perifere bloed stamceltransplantatie of een navelstrengbloed transplantatie, afhankelijk van de bron van de stengel cellen. Stamceltransplantaties kunnen gebruiken cellen van je eigen lichaam (autologe stamceltransplantatie), van een donor (allogene stamceltransplantatie) of van een identieke tweeling (syngene transplantatie).

Zie ook

Waarom is het gedaan

Stamceltransplantaties worden gebruikt om mensen van wie de stamcellen zijn beschadigd door ziekte of de behandeling van een ziekte te behandelen, of als een manier om de donor immuunsysteem strijd een bloedziekte, zoals leukemie hebben. Stamceltransplantaties kunnen profiteren mensen met een verscheidenheid van zowel kanker (kwaadaardige) en goedaardige (niet-kwaadaardige) ziekten.

Een stamceltransplantatie kan helpen bij de behandeling bloedziekten door:

 • Het doden van kankercellen. In een stamceltransplantatie procedure, zult u eerst gegeven worden krachtige medicijnen (chemotherapie) met of zonder radiotherapie om de kankercellen te doden. Artsen vervolgens doordringen in je lichaam gezond stamcellen die eerder zijn verzameld van u of van een donor. De nieuwe stamcellen migreren naar het beenmerg en mettertijd produceren gezonde nieuwe cellen. Bovendien, de donorcellen ook de mogelijkheid bepaalde typen kankercellen doden.
 • Helpt u sneller te herstellen van hoge doses chemotherapie en bestraling. De gezonde cellen toegediend in een stamceltransplantatie kan ook toestaan ​​om sneller te herstellen van chemotherapie en bestraling, omdat deze cellen niet zijn blootgesteld aan chemotherapie en bestraling.

Zie ook

Risico's

Stamceltransplantatie. Het doden van kankercellen.
Stamceltransplantatie. Het doden van kankercellen.

Een stamceltransplantatie poses veel risico op complicaties, wat potentieel dodelijk zijn. Het risico is afhankelijk van vele factoren, waaronder het type bloed aandoening, het type transplantatie, en de leeftijd en de gezondheid van de persoon. Hoewel sommige mensen ervaren weinig problemen met een transplantatie, kan anderen complicaties die behandeling of ziekenhuisopname vereisen ontwikkelen. Sommige complicaties kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Complicaties die kunnen ontstaan ​​met een stamceltransplantatie zijn:

 • Graft-versus-host disease (alleen allogene transplantatie)
 • Stamcel (graft) falen
 • Orgaanschade
 • Infecties
 • Cataract
 • Onvruchtbaarheid
 • Nieuwe kankers
 • Dood

Uw arts kan uw risico op complicaties te verklaren uit een stamceltransplantatie. Samen kunt u de risico's en de voordelen af ​​te wegen om te beslissen of een stamceltransplantatie voor u geschikt is.

Graft-versus-host ziekte een risico wanneer stamcellen uit donors
Als je het ondergaan van een transplantatie dat gebruik zal maken van stamcellen van een donor (allogene stamceltransplantatie), loopt u het risico van graft-versus-host ziekte. Deze aandoening doet zich voor wanneer getransplanteerde stamcellen van een donor aan te vallen je lichaam. Graft-versus-host ziekte kan mild of ernstig. Het kan snel na uw transplantatie of maanden tot jaren later optreden.

Graft-versus-host ziekte kan elk orgaan, gewoonlijk de huid (huiduitslag, vaak als zonnebrand), darm (zweertjes in de mond, buikpijn, diarree, misselijkheid of braken), lever (geelzucht of gele verkleuring van de huid), longen (geblokkeerde invloed luchtwegen) of ogen (irritatie en lichtgevoeligheid). Het kan leiden tot chronische invaliditeit door orgel verwondingen of infecties en kan levensbedreigend zijn. Uw arts zal u nauwgezet controleren op tekenen en symptomen van graft-versus-host ziekte.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Pre-transplantatie tests en procedures
U zult een reeks tests en procedures ondergaan om uw gezondheid en de status van uw conditie te beoordelen, en om ervoor te zorgen dat je fysiek bent voorbereid op de transplantatie.

Daarnaast zal een chirurg of radioloog een lange dunne buis (intraveneuze katheter) implanteren in je borst in de buurt van je nek. De katheter, vaak een centrale lijn, blijft meestal in de plaats voor de duur van uw behandeling. Uw arts zal de centrale lijn te gebruiken om de getransplanteerde stamcellen en andere medicijnen en bloedproducten bezielen in je lichaam.

De conditionering proces
Nadat u uw pre-transplantatie tests en procedures te voltooien, je begint een proces dat bekend staat als conditionering. Tijdens het conditioneren, zult u chemotherapie en eventueel bestraling ondergaan om:

 • Vernietigen kankercellen
 • Onderdruk je immuunsysteem, zodat je lichaam niet de getransplanteerde stamcellen af ​​te wijzen

Het type van conditionering proces zult u worden gegeven is afhankelijk van een aantal factoren, met inbegrip van uw ziekte, algehele gezondheid en het type transplantatie gepland. Je kan hebben zowel chemotherapie en bestraling of slechts een van deze behandelingen als onderdeel van uw voorbereidende behandeling.

Bijwerkingen van de conditionering kan omvatten:

 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Haaruitval
 • Zweertjes in de mond of zweren
 • Infecties, zoals longontsteking
 • Bloeden
 • Onvruchtbaarheid of steriliteit
 • Bloedarmoede
 • Vermoeidheid
 • Cataract
 • Orgaancomplicaties, zoals hart, lever of longfalen
Zodat je sneller herstellen van hoge doses chemotherapie en bestraling. Graft-versus-host ziekte een risico wanneer stamcellen uit donors.
Zodat je sneller herstellen van hoge doses chemotherapie en bestraling. Graft-versus-host ziekte een risico wanneer stamcellen uit donors.

U mag in staat zijn om medicijnen of andere maatregelen te nemen om deze bijwerkingen te verminderen.

'Mini' stamceltransplantaties
Een mini stamceltransplantatie, ook wel verminderde intensiteit airconditioning of een nonmyeloablative (niet-mijn-uh-loh-ab-LAY-tieve) transplantatie, is een type van allogene transplantatie die een minder intense conditioning optie houdt.

Verlaagde intensiteit conditioning, die lagere doses van chemotherapie en bestraling omvat, doodt sommige kankercellen en enigszins onderdrukt je immuunsysteem. Vervolgens worden de cellen van de donor toegediend in je lichaam. Donorcellen te vervangen cellen in het beenmerg in de tijd. Immuun factoren in de donorcellen kunnen dan vecht je kankercellen.

Een minder intense conditionering lijkt aantrekkelijk, omdat daarbij minder intense chemotherapie en bestraling. Echter, een dergelijke transplantatie is niet geschikt voor alle situaties. Uw arts zal u adviseren over de meest geschikte vorm van conditionering voor uw specifieke situatie. Dit kan afhankelijk van vele factoren, waaronder de aard van de bloedziekte, en de leeftijd en de gezondheid van de persoon.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens uw stamceltransplantatie
Stamceltransplantatie gaat infusie, of injecteren, donorstamcellen via uw centrale lijn in je lichaam na de voltooiing van enkele dagen van chemotherapie, radiotherapie of beide. De infusie duurt meestal een tot vijf uur. De getransplanteerde stamcellen hun weg naar uw beenmerg, waar ze beginnen met het creëren van nieuwe bloedcellen. Het kan een paar weken duren voor nieuwe bloedcellen worden geproduceerd en voor uw bloedbeeld te beginnen herstellen.

Beenmerg of bloed stamcellen die zijn bevroren en ontdooid bevatten een conserveermiddel dat de cellen beschermt. Net voor de transplantatie, kunt u medicijnen krijgen om de bijwerkingen het conserveermiddel kan veroorzaken te verminderen. U zult waarschijnlijk ook worden gegeven IV vloeistoffen (hydratatie) voor en na uw transplantatie te helpen uw lichaam te ontdoen van het conserveermiddel. Bijwerkingen van het conserveermiddel omvatten:

 • Misselijkheid
 • Koorts
 • Diarree
 • Rillingen
 • Hives
 • Rode urine

Niet iedereen ervaart bijwerkingen van het conserveringsmiddel, en voor sommige mensen deze bijwerkingen minimaal.

Na uw stamceltransplantatie
In de dagen en weken na de stamceltransplantatie, zult u bloedonderzoek en andere testen moeten bewaken van uw aandoening. U kunt medicijnen nodig om complicaties, zoals misselijkheid en diarree beheren.

Na uw stamceltransplantatie, moet u onder strikte medische zorg te blijven. Als je ervaart infecties of andere complicaties, moet u in het ziekenhuis te blijven voor meerdere dagen. Afhankelijk van het type van transplantatie en het risico op complicaties, moet u in de buurt blijven voor enkele weken tot maanden voor het nauwe toezicht toestaan.

Mogelijk moet u ook periodieke transfusies van rode bloedcellen en bloedplaatjes tot je beenmerg begint produceren genoeg van deze cellen op zijn eigen.

Je kunt wel een groter risico op infecties of andere complicaties gedurende maanden tot jaren na de transplantatie.

Zie ook

Resultaten

Een stamceltransplantatie kan een aantal ziekten te genezen en zet anderen in remissie. Doelstellingen van een stamceltransplantatie is afhankelijk van uw individuele situatie, maar meestal zijn het regelen of het genezen van uw bloedziekte, uitbreiden van uw leven, en het verbeteren van uw kwaliteit van leven.

Sommige mensen vullen stamceltransplantatie met weinig bijwerkingen en complicaties. Anderen ervaren tal van uitdagende problemen, zowel korte als lange termijn. De ernst van bijwerkingen en het succes van de transplantatie variëren van persoon tot persoon en soms moeilijk te voorspellen voor de transplantatie kan worden.

Het kan worden ontmoedigend als belangrijke uitdagingen voordoen tijdens de transplantatie. Toch is het soms handig om te onthouden dat er veel overlevenden die ook ervaren een aantal zeer moeilijke dagen tijdens de transplantatie proces, maar uiteindelijk had succesvolle transplantaties en zijn teruggekeerd naar normale activiteiten met een goede kwaliteit van leven.

Zie ook