Spontane coronaire dissectie

Definitie

Spontane coronaire arterie dissectie - soms aangeduid als SCAD - een zeldzame noodtoestand die optreedt wanneer een scheur vormt in een van de bloedvaten in het hart.

Spontane coronaire dissectie. Onregelmatige groei van cellen in de vaatwanden.
Spontane coronaire dissectie. Onregelmatige groei van cellen in de vaatwanden.

Spontane coronaire dissectie kan vertragen of blokkeren van de bloedstroom naar het hart, waardoor een hartaanval, afwijkingen in het hartritme en plotselinge dood.

Spontane coronaire dissectie heeft de neiging om mensen te beïnvloeden leeftijden 30 tot 50, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Mensen die spontane coronaire dissectie ontwikkelen zijn vaak gezond, en velen niet risicofactoren voor hart-en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en diabetes hebben.

Spontane coronaire dissectie kan leiden tot plotselinge dood als het niet gediagnosticeerd en behandeld. Om deze reden vragen dringende aandacht als u een hartaanval tekenen en symptomen - zelfs als je denkt dat je niet het risico op een hartaanval.

Zie ook

Symptomen

Tekenen en symptomen van spontane coronaire dissectie omvatten:

 • Pijn op de borst
 • Een snelle hartslag of fluttery gevoel in de borst
 • Pijn in je armen, schouders of kaak
 • Kortademigheid
 • Zweten
 • Ongewone, extreme vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
Voorbereiding op uw afspraak. Extreme fysieke inspanning.
Voorbereiding op uw afspraak. Extreme fysieke inspanning.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u pijn op de borst of vermoedt dat u een hartaanval, bel dan onmiddellijk 911 of het landelijke alarmnummer. Als u geen toegang tot medische hulpdiensten hebben, iemand rijdt u naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zelf rijden alleen als laatste redmiddel.

Zie ook

Oorzaken

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van spontane coronaire dissectie.

Spontane coronaire dissectie veroorzaakt een oppervlakkige scheur in een slagader. Wanneer de binnenlagen van het gescheiden van de buitenste lagen slagader, bloed poolen in het gebied tussen de lagen. De druk van de pooling bloed kan een korte traan maken veel langer. En bloed opgesloten tussen de lagen kan een bloedstolsel vormen.

Spontane coronaire dissectie kan de bloedstroom vertragen door de slagader naar het hart, waardoor het hart harder werken maakt. Of bloedstroom door de slagader kan volledig worden gestopt, waardoor hartspier te sterven (hartaanval).

Zie ook

Risicofactoren

Artsen en onderzoekers hebben een aantal gelijkenissen gevonden tussen mensen die spontane coronaire dissectie hebben ervaren. Het is nog niet duidelijk welke rol deze factoren spelen bij het ontstaan ​​van de ziekte. Gemeenschappelijke factoren zijn onder meer:

 • Vrouwelijk geslacht. Hoewel spontane coronaire dissectie kan optreden bij zowel mannen als vrouwen, heeft het de neiging om invloed op vrouwen vaker.
 • De bevalling. Sommige vrouwen met een spontane coronaire dissectie na de bevalling. Spontane coronaire dissectie bleek het vaakst voorkomen in de eerste paar weken na de bevalling.
 • Onregelmatige groei van cellen in de vaatwanden. Een aandoening genaamd fibromusculaire dysplasie (FMD) veroorzaakt de onregelmatige groei van cellen in de wanden van een of meer van de slagaders. Deze onregelmatige groei kunnen verzwakken de vaatwanden en verminderen de doorbloeding. MKZ kan ook leiden tot hoge bloeddruk, een beroerte en tranen in andere bloedvaten. MKZ komt vaker voor bij vrouwen dan in mannen.
 • Extreme fysieke inspanning.
 • Bloedvat problemen. Ziekten die ontsteking van de bloedvaten, zoals lupus en polyarteritis nodosa veroorzaken, zijn geassocieerd met spontane coronaire dissectie.
 • Erfelijke bindweefselziekten. Genetische ziekten die problemen de lichaam bindweefsel, zoals Ehlers-Danlos en Marfan syndroom, zijn gevonden bij mensen met spontane coronaire dissectie.
 • Zeer hoge bloeddruk. Hebben onbehandelde, ernstige hoge bloeddruk is geassocieerd met spontane coronaire dissectie.
 • Cocaïnegebruik.

Zie ook

Complicaties

Bij sommige mensen kan spontane coronaire dissectie opnieuw optreden, ondanks een succesvolle behandeling. Het kan snel na de eerste spontane coronaire dissectie of jaren later terugkomen.

Artsen studeren waarom spontane coronaire dissectie terugkomt en die het meest waarschijnlijk om een ​​herhaling te ervaren.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

In de meeste gevallen, spontane coronaire dissectie een noodsituatie. Als u pijn op de borst of vermoedt dat u een hartaanval, bel dan onmiddellijk 911 of het landelijke alarmnummer.

In de dagen na uw eerste diagnose, bent u waarschijnlijk veel vragen over uw situatie hebben. Omdat ontmoetingen met artsen kan kort zijn, en omdat er vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om voor te bereiden door het opschrijven van uw vragen. Bestel ze van de belangrijkste aan de minst belangrijke, voor het geval de tijd om is.

Enkele vragen die u wilt stellen:

 • Wat veroorzaakt mijn spontane coronaire dissectie?
 • Wat zijn andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten of aandoening?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Wat is de beste behandeling?
 • Zal de scheur in mijn slagader genezen op zijn eigen?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Zal ik nog een spontane coronaire dissectie?
 • Ik heb deze andere gezondheidsvoorschriften. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Als ik wil graag meer kinderen, is het veilig voor mij om zwanger te worden?
 • Moet ik zie een specialist? Wat zal dat kosten, en zal mijn verzekering het?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan meenemen? Welke websites raden jullie aan?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om andere vragen die zich voordoen om u te vragen.

Zie ook

Tests en diagnose

Tests en procedures die worden gebruikt om spontane coronaire dissectie diagnose omvat het creëren van foto's van uw slagaders te zoeken naar tekenen van afwijkingen.

Injecteren speciale kleurstof in de aangetaste slagader
Tijdens een reeks procedures genoemd hartkatheterisatie en coronaire angiogram, artsen injecteren van een speciale kleurstof in je aderen, zodat ze zullen verschijnen op beeldvormende onderzoeken. Om de kleurstof naar uw slagaders, artsen plaatst een lange, dunne buis (katheter) in een slagader - meestal in uw arm of been - en haal de buis naar de slagaders in het hart.

Zodra de kleurstof vrijkomt, gebruiken de artsen röntgenfoto's om foto's van de slagaders te creëren. De X-stralen kunnen afwijkingen in een slagader die helpen bevestigen spontane coronaire dissectie tonen.

Creëren van beelden van de binnenkant van bloedvaten
Na coronair angiogram, kunnen andere instrumenten worden ingebracht door de katheter en in de aangetaste slagader beelden te creëren. Deze beeldvormende onderzoeken kunnen zijn:

 • Intravasculair ultrageluid. Een speciale beeldvormende catheter kan worden doorgegeven in uw slagaders om geluid-wave foto (ultrasound) te creëren.
 • Optische coherentie tomografie. Een katheter voorzien van een speciaal licht kan worden doorgegeven aan je bloedvaten aan het licht op basis van foto's te maken.

De afbeeldingen kunnen afwijkingen vertonen in een slagader die hulp artsen bevestigen spontane coronaire dissectie en informatie om de behandeling beslissingen te begeleiden verzamelen.

Met behulp van geavanceerde beeldvorming om de slagaders te zien
Tijdens een cardiale gecomputeriseerde tomografie (CT) angiografie-scan, lig je op een tafel in een donut-vormige machine. Een X-ray tube binnen de machine draait rond je lichaam en verzamelt foto's van je hart en borst, die afwijkingen kunnen zien in je aderen. Cardiale CT angiografie worden gebruikt naast andere tests en procedures.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Het doel van de behandeling van spontane coronaire dissectie is om de scheur in uw beschadigde slagader reparatie en herstel van de bloedtoevoer naar je hart.

Welke behandelingen zijn het beste voor u hangt af van uw situatie, zoals de grootte van de scheur in je slagader en de ligging, alsmede op tekenen of symptomen die u ondervindt. Waar mogelijk, de artsen kan de beschadigde slagader te genezen op zijn eigen, in plaats van repareren door invasieve procedures.

Medicijnen
Na spontane coronaire dissectie, kan uw arts medicijnen raden om de bloedstroom te herstellen naar uw hart. Medicijnen kunnen omvatten:

 • Bloedverdunnende geneesmiddelen. Geneesmiddelen die het aantal bloed-stolling bloedplaatjes in uw bloed (anticoagulantia) verminderen het risico op een stolsel vormen in uw gescheurde slagader.
 • Bloeddrukdrugs. Geneesmiddelen die gebruikt worden om hoge bloeddruk te behandelen kan de vraag van uw hart voor bloed te verlagen, waardoor de druk in uw beschadigde slagader. U kunt doorgaan met de bloeddruk medicijnen voor onbepaalde tijd te nemen om het risico van een andere spontane coronaire dissectie verminderen.

Voor sommige mensen kan medicatie de symptomen van spontane coronaire dissectie verlichten. In deze situaties kan het mogelijk zijn om verdere behandeling afzien. Indien pijn op de borst of andere symptomen aanhouden, kunnen andere behandelingen nodig zijn.

Het plaatsen van een stent om de slagader open te houden
Als uw spontane coronaire dissectie bloedtoevoer naar je hart of als medicatie niet uw pijn op de borst geen controle heeft geblokkeerd, kan uw arts u adviseren het plaatsen van een kleine maas buisje (stent) in uw slagader het open te houden. Een stent helpt bij het herstellen van de bloedstroom naar het hart.

Om de stent te plaatsen, artsen plaatst een lange, dunne buis (katheter) in een slagader - meestal in uw arm of been - en haal de buis naar de slagaders in het hart. De katheter wordt geleid om uw beschadigde slagader met behulp van X-stralen of andere beeldvormende diagnostiek.

Een draad met een lege ballon wordt door de katheter om de scheur in de slagader. De ballon wordt vervolgens opgeblazen, het uitbreiden van de stent tegen uw vaatwanden. De stent wordt verlaten op zijn plaats om de slagader open te houden.

Operatie om de beschadigde slagader bypass |
Als andere behandelingen niet hebben gewerkt of als u meer dan een scheur in een slagader heeft, kan uw arts een operatie adviseren om een ​​nieuwe manier voor het bloed naar je hart te komen maken.

Coronaire bypass operatie is een procedure die inhoudt dat het verwijderen van een bloedvat uit een ander deel van je lichaam, zoals je been. Dat bloedvat is gestikt op zijn plaats, zodat het leidt bloedstroom rond uw beschadigde slagader.

Voortdurende zorg
Na uw behandeling voor spontane coronaire dissectie, kan uw arts aan andere vormen van zorg te helpen herstellen en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Deze kunnen zijn:

 • Ondergaan cardiale revalidatie. Hartrevalidatie is een programma op maat van de oefening en onderwijs ontworpen om u te helpen herstellen van een ernstige hartaandoening, zoals een hartaanval veroorzaakt door spontane coronaire dissectie. Hartrevalidatie omvat vaak gecontroleerd oefening, voedingswaarde counseling, emotionele steun en educatie.
 • Bekijken van uw familie-anamnese. Sommige erfelijke aandoeningen, zoals de bindweefselziekte Marfan syndroom, zijn gevonden bij mensen die last spontane coronaire dissectie. Uw arts kan u doorverwijzen naar een klinisch geneticus om uw familie-anamnese beoordelen en bepalen of genetische testen voor u kunnen zijn.
 • Op zoek naar zwakheden in andere bloedvaten. Uw arts kan u adviseren met behulp van CT-scan om te zoeken naar zwakheden en afwijkingen in andere bloedvaten, zoals die in je nek en buik.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Spontane coronaire dissectie kan een onverwachte en schokkende diagnose. De aandoening kan leiden tot ernstige en eng symptomen, en treft vaak mensen die weinig risicofactoren kan hebben voor hart-en vaatziekten.

Elke persoon vindt zijn of haar eigen manier van omgaan met een diagnose. Na verloop van tijd zul je vinden wat voor u werkt. Tot dan kunt u proberen om:

 • Ontdek meer over uw diagnose. Ontdek genoeg over spontane coronaire dissectie zodat u zich gerust voelen deelnemen aan beslissingen over uw zorg. Vraag uw arts om de specifieke kenmerken van uw situatie, zoals de locatie en de grootte van uw slagader scheuren en beschrijvingen van de behandelingen die je hebt ontvangen. Praat met uw gezondheidszorg team over waar u meer informatie over spontane coronaire dissectie kan vinden.
 • Verbinden met anderen leven met uw diagnose. Spontane coronaire dissectie is zeldzaam, maar nationale organisaties kunnen helpen verbinden je met anderen die uw diagnose te delen. Organisaties, zoals de European Heart Association en de Nationale Coalitie voor vrouwen met hart-en vaatziekten te bieden telefonische en online ondersteuning.
 • Zorg goed voor jezelf. Help je lichaam te herstellen door het nemen van goede zorg voor jezelf. Zo krijg genoeg slapen zodat je wakker gevoel rustte, kies dan een gezond dieet vol groenten en fruit, en vind gezonde manieren om te gaan met stress, zoals het luisteren naar muziek of het opschrijven van je gedachten. Als uw arts van mening zijn veilig, probeer zachte oefening de meeste dagen van de week.

Zie ook