Seborrheic dermatitis

Definitie

Seborrheic dermatitis (seb-o-REE-ik der-muh-TI-tis) is een veel voorkomende huidaandoening die vooral van invloed op je hoofdhuid, waardoor schilferige, jeukende, rode huid en hardnekkige roos. Bij zuigelingen, is seborrheic dermatitis van de hoofdhuid bekend als bakermat cap. Seborrheic dermatitis kan ook invloed hebben op je gezicht, borst, rug en andere delen van je lichaam dat veel olie (talg) klieren te hebben.

Seborrheic dermatitis heeft geen invloed op uw algehele gezondheid, maar het kan ongemakkelijk en veroorzaken schaamte zijn wanneer het zich ontwikkelt op zichtbare delen van uw lichaam. Het is niet besmettelijk, en het is niet een teken van slechte persoonlijke hygiëne. Seborrheic dermatitis neiging zich opnieuw zal voordoen, maar u kunt in staat zijn om flare-ups te beheren door het herkennen van de tekenen en symptomen en door gebruik te maken van een combinatie van zelfzorg stappen en over-the-counter (receptplichtige) medicijnen.

Zie ook

Symptomen

Voorkomende tekenen en symptomen van seborrheic dermatitis omvatten:

 • Ontstekingen (roodheid) van de huid
 • Fragmentarisch schalen en dikke korsten op je hoofdhuid
 • Gele of witte schilfers (roos) op je hoofdhuid of je haar, wenkbrauwen, baard of snor
 • Rode, vette huid bedekt met schilferige witte of gele schubben op andere delen van je lichaam, met inbegrip van uw borst, oksels, het gebied waar je dij voldoet aan uw buik (lies) of de mannelijke scrotum
 • Jeuk of pijn

Seborrheic dermatitis meestal van invloed op je hoofdhuid, maar het kan voorkomen tussen huidplooien en op de huid rijk aan olie-klieren. Het kan zich ontwikkelen in en tussen je wenkbrauwen, aan de zijkanten van je neus en achter je oren, over je borstbeen, in uw liesstreek, en soms in je oksels. Bij de meeste mensen, het is een chronische aandoening. Zult u waarschijnlijk ervaren periodes wanneer uw tekenen en symptomen verbeteren afgewisseld met momenten waarop ze verergeren.

Seborrheic dermatitis. Een gist (schimmel) genoemd Malassezia.
Seborrheic dermatitis. Een gist (schimmel) genoemd Malassezia.

Bij zuigelingen, is seborrheic dermatitis van de hoofdhuid bekend als bakermat cap. De patches kunnen worden dik, geel, knapperig of vettig. Bij baby's met wieg cap, het gezicht en de luier gebied kan ook worden beïnvloed. In de meeste baby's, seborrheic dermatitis ruimt naar leeftijd 1.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg uw arts als:

 • Je bent zo ongemakkelijk dat je verliest slapen of zijn afgeleid van je dagelijkse routines
 • Uw conditie wordt veroorzaakt schaamte en angst
 • U vermoedt dat uw huid is geïnfecteerd
 • Je hebt zelfzorg stappen geprobeerd zonder succes

Zie ook

Oorzaken

Artsen weten nog niet de oorzaak van seborrheic dermatitis. Factoren die een rol kunnen spelen zijn:

 • Een gist (schimmel) genoemd Malassezia. Deze schimmel is een van de normale microscopische levensvormen die groeien, samen met bepaalde bacteriën, in vette afscheiding van je huid (talg). Crèmes, schuimen of lotions die een antischimmelmiddel, zoals ketoconazol (Ketozole, Extina), vaak helpen opflakkeringen verminderen, hetgeen het idee ondersteunt dat deze gist een bijdragende factor. Maar seborrheic dermatitis zelf wordt niet beschouwd als een infectie, en het is niet besmettelijk.
 • Verandering van het seizoen. Episodes zijn vaak slechter in de winter.
 • Neurologische aandoeningen. Seborrheic dermatitis kunnen vaker voorkomen bij mensen met de ziekte van Parkinson en bepaalde andere neurologische aandoeningen.
 • Stress en vermoeidheid. Stressvolle gebeurtenissen en situaties kunnen helpen leiden een aflevering of maakt het nog erger door mechanismen die nog niet zijn begrepen. De rol van neurologische aandoeningen en stress kan verband houden met effecten op het zenuwstelsel.
 • Hiv / aids. Seborrheic dermatitis kan vaker voorkomen en hebben de neiging om ernstiger zijn bij mensen met hiv / aids.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

U zult waarschijnlijk eerst een bezoek aan uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in huidaandoeningen (dermatoloog).

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en weet wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel gerelateerd aan uw geplande afspraak voor seborrheic dermatitis lijken.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die je neemt.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst met vragen van tevoren kan helpen het meeste uit uw tijd samen. Voor seborrheic dermatitis, een aantal fundamentele vragen die je zou willen stellen:

 • Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn klachten?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar, en welke raden jullie aan?
 • Zijn er bijwerkingen van de behandeling?
 • Hoe lang duurt de behandeling te nemen voor het opruimen van deze aandoening?
 • Zal de behandeling moeten worden herhaald en, zo ja, hoe vaak?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel dat je me voorschrijven?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites raden jullie aan?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak als je iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen tijd vrij te maken om te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan. Uw arts kan vragen:

 • Wanneer heeft u voor het eerst merkt dat uw klachten?
 • Is dit de eerste keer dat je hebt gehad van deze symptomen, of heb je ze gehad?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten? Zijn ze over de hele tijd hetzelfde, erger, of soms beter en soms slechter?
 • Hebt u een at-home behandelingen geprobeerd? Elke crèmes of gels of shampoo?
 • Hoe vaak gebruikt u deze behandelingen gebruiken?
 • Is er iets lijkt te helpen?
 • Is er iets lijken om uw klachten erger maken?

Wat u kunt doen in de tussentijd
Een over-the-counter schimmeldodende crème of anti-jeuk crème kan nuttig zijn. Als uw hoofdhuid is aangetast, kan een over-the-counter schimmeldodende shampoo verlichten uw symptomen. Probeer niet te krabben of kies in het getroffen gebied, want als je je huid irriteren of krassen hem open, uw risico op infectie verhoogt u.

Zie ook

Tests en diagnose

Artsen meestal diagnosticeren seborrheic dermatitis door het nemen van een grondige medische voorgeschiedenis, goed te luisteren naar wat je zegt over uw symptomen en de behandeling van de huid gebieden die zijn verontrustend je.

Stappen voor diagnose omvatten:

 • Medische geschiedenis. Uw arts zal vragen stellen over uw symptomen, al het recept en over-the-counter medicatie je neemt, en uw andere gezondheidsproblemen.
 • Lichamelijk onderzoek. Uw arts zal uw hoofdhuid en gebieden van je gezicht of lichaam te onderzoeken waar je symptomen hebt.
 • Huidbiopsie. Uw arts kan cellen afschrapen je huid en onderzoeken ze onder een microscoop of neem een stukje huid (biopt) voor de gedetailleerde analyse in een laboratorium. Deze testen kunnen helpen bevestig uw diagnose door het uitsluiten van andere huidaandoeningen.

Omstandigheden met een aantal symptomen vergelijkbaar met seborrheic dermatitis omvatten:

 • Psoriasis. Deze aandoening veroorzaakt ook rode huid bedekt met schilfers en schubben. De vlokken hebben de neiging om meer zilverachtige kijken en meestal verder gaan dan de haarlijn van je hoofdhuid. Patches kunnen variëren van een paar plekken van schaalvergroting tot grote uitbarstingen die grote delen van het lichaam te bedekken. Het delen van je lichaam getroffen kunnen verschillen van het typische patroon van seborrheic dermatitis. Zoals seborrheic dermatitis, psoriasis kan leiden tot roos.
 • Atopische dermatitis (eczeem). Deze huidreactie veroorzaakt jeukende, ontstoken huid. Het komt vaak voor in de plooien van de ellebogen, op de rug van de knieën of op de voorzijde van de hals. Het heeft de neiging om flare periodiek en vervolgens verdwijnen voor een tijd, zelfs tot enkele jaren.
 • Ringworm van de hoofdhuid (tinea capitis). Deze schimmelinfectie komt het meest voor bij peuters en schoolgaande kinderen. Het veroorzaakt rode, jeukende, kale uitziende plekken op de hoofdhuid.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Voorbereiding op uw afspraak. Neurologische aandoeningen.
Voorbereiding op uw afspraak. Neurologische aandoeningen.

Seborrheic dermatitis neiging om chronisch, en er is meestal geen strategie dat het definitief stopt. Maar behandelingen - waaronder vele die je kunt proberen thuis - kan uw tekenen en symptomen onder controle tijdens een flare-up. De beste aanpak voor u hangt af van uw huidtype, de ernst van uw aandoening en of uw klachten invloed op uw hoofdhuid of andere delen van je lichaam.

Crèmes en lotions die u van toepassing zijn op de getroffen delen van het lichaam en medicinale shampoos zijn alle pijlers van de behandeling. In zeer ernstige gevallen kunnen artsen orale medicatie voorschrijven met hele-deeltjes. Producten zijn leverbaar met verschillende soorten actieve ingrediënten. Sommige preparaten bevatten actieve ingrediënten uit meer dan een categorie.

Antischimmelmiddelen
Deze agenten lijkt te werken door het verminderen van het aantal Malassezia gist in de getroffen gebieden van uw lichaam. Antischimmelmiddelen gebruikt om seborrheic dermatitis omvatten:

 • Ketoconazol is gevonden in shampoos, schuimen, gels en crèmes. Het is verkrijgbaar in over-the-counter producten in een 1 procent concentratie en recept producten tegen een 2 procent sterkte. Sommige studies tonen aan dat de 2 procent kracht effectiever kan zijn. Bij een klein percentage van de mensen, kan ketoconazol irritatie, jeuk en branden.
 • Ciclopirox is, die voorgeschreven shampoos en huid producten. Het kan leiden tot irritatie, jeuk en branden in een klein aantal mensen.
 • Terbinafine (Lamisil) wordt soms voorgeschreven in tabletvorm tot ernstige episodes, maar studies van de doeltreffendheid ervan zijn beperkt. De meeste artsen zijn voorzichtig over het voorschrijven van orale antimycotica voor seborrheic dermatitis, omdat deze medicijnen ernstige bijwerkingen kan hebben, en seborrheic dermatitis heeft de neiging om een ​​chronische aandoening. Bijwerkingen van terbinafine zijn ernstige allergische reacties en leverproblemen.

Corticosteroïden
Deze middelen helpen de symptomen door het verminderen van ontstekingen, jeuk en ongemak. Ze zijn over het algemeen aanbevolen voor de korte termijn, incidenteel gebruik, omdat langdurig gebruik over grote delen van uw lichaam significante bijwerkingen kan veroorzaken. Deze omvatten lokale effecten, zoals beschadiging van de huid en overmatige haargroei, en het hele lichaam effecten zoals verhoogde vatbaarheid voor infecties, hoge bloedsuikerspiegel en de onderdrukking van bepaalde hormonen.

Voorbeelden van corticosteroïden omvatten:

 • Hydrocortison is beschikbaar over de toonbank in een 1 procent sterkte crème die kan worden gebruikt op andere dan je hoofdhuid lichaam gebieden. Het is beschikbaar in een hogere sterkte crèmes op recept.
 • Desonide (desowen, Desonate) is verkrijgbaar op recept van een gel of zalf voor toepassing op je hoofdhuid en andere delen van het lichaam.
 • Betamethason (Beta-Val) is ook verkrijgbaar op recept als een crème of lotion voor gebruik op je hoofdhuid en andere delen van uw lichaam. Het is een krachtiger categorie steroïde en zijn gebruik is meestal beperkt tot een paar weken lang.

Calcineurineremmers
Deze recept crèmes zijn afgeleid van het gehele lichaam medicijnen die lager de activiteit van uw immuunsysteem. Onderzoek en klinische ervaring blijkt dat ze ongeveer even effectief als schimmeldodende en corticosteroïd crèmes en lotions. Omdat er meer uitgebreide blootstelling aan het gehele lichaam geneesmiddelen kunnen het risico op kanker of lymfoom huid te verhogen, de Food and Drug Administration (FDA) adviseert dat deze crèmes alleen worden gebruikt nadat andere behandelingen die u niet hebben geholpen, of als je niet kan verdragen andere behandelingen. De FDA adviseert ook tegen langdurig gebruik van deze medicijnen.

Calcineurineremmers omvatten:

 • Tacrolimus (Protopic)
 • Pimecrolimus (Elidel)

Andere shampoobestanddelen
Aanvullende actieve bestanddelen in sommige shampoos omvatten:

 • Selenium sulfide is te vinden in producten op recept verkrijgbaar. Sommige mensen die gebruik maken van seleniumsulfide ervaring irritatie van de hoofdhuid of lichter worden van hun haarkleur.
 • Zinkpyrithion is verkrijgbaar in over-the-counter producten. Het kan irritatie veroorzaken.
 • Koolteer is het actieve bestanddeel in Neutrogena T / Gel en producten die door andere fabrikanten.
 • Salacylic zuur is een milde samenstelling die losser schaal in de hoofdhuid.

Het is belangrijk om behandelingen te gebruiken voor seborrheic dermatitis precies zoals het pakket stuurt of als uw arts voorschrijft. Als een type shampoo werkt voor een tijd en dan lijkt de effectiviteit verliest, probeer afwisselend twee. Zorg dat u uw shampoo laat gedurende de volledige aanbevolen tijd - dit maakt haar ingrediënten tijd om te werken.

Als je trouw bent shampooed voor enkele weken en u nog steeds een jeukende, schilferige hoofdhuid, raadpleeg dan uw arts. U kunt een recept-sterkte shampoo of lotion nodig.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Het volgende over-the-counter-behandelingen en zelfzorg tips kunnen u helpen controleren en beheren seborrheic dermatitis.

 • Was je haar met een medicinale anti-roos shampoo volgens het aanbevolen schema. Als je geen resultaten zien, probeer dan een shampoo met een andere werkzame stof.
 • Gebruik een over-the-counter antischimmelcrème. Toepassing van receptplichtige sterkte ketoconazol kan nuttig zijn.
 • Breng een anti-jeuk crème of lotion aan het getroffen gebied. Een korte cursus van een nonprescription hydrocortison crème met tenminste 1 procent hydrocortison kan tijdelijk jeuk verlichten.
 • Vermijd agressieve zepen en detergenten. Vergeet niet om zeep te spoelen volledig uit je lichaam en hoofdhuid.
 • Draag een gladde katoenen kleding. Dit zal helpen om de lucht circuleren rond uw huid en irritatie te voorkomen.
 • Afscheren uw baard of snor. Seborrheic dermatitis kan erger worden onder snorren en baarden. Als dit het geval is voor u, zou scheren verlichten uw symptomen.
 • Vermijd krabben waar mogelijk. Krabben kan verhogen irritatie, waardoor je meer ongemakkelijk en het verhogen van uw risico op infectie.

Wieg cap
Wieg cap meestal verdwijnt op zijn eigen binnen een paar maanden. In de tussentijd, wast je baby's haar een keer per dag met een milde babyshampoo. Draai de schalen met een kleine, zachte borstel voor het spoelen van de shampoo.

Indien de weegschaal niet gemakkelijk los te maken, wrijf een paar druppels minerale olie of olijfolie op je baby's hoofdhuid. Laat de olie dringen in de schalen voor een paar minuten, en dan borstel en shampoo je baby's haar zoals gewoonlijk.

Als wieg cap aanhoudt of lijkt ernstig is, kan uw arts een medicinale shampoo, lotion of een andere behandeling voorstellen.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Een theorie over waarom Malassezia gist een factor kan zijn in seborrheic dermatitis is dat de eigen levensprocessen van de gist verandert de balans van de olie op je huid. Bij gevoelige mensen, kan dit leiden tot een reactie. Er is enig bewijs - hoewel niets is al bewezen - dat de toepassing van bepaalde oliën die je huid zachter en soepeler (verzachtende) zorg kan enige verlichting te bieden.

Tea tree olie
Tea tree olie bleek effectiever tegen seborrheic dermatitis van de hoofdhuid dan een look-alike inactieve behandeling (placebo) in een kleine studie te zijn. Maar seborrheic dermatitis ging volledig weg in slechts een persoon met behulp van tea tree olie en een persoon met de placebo. Niemand in dit onderzoek ervaren bijwerkingen van het gebruik van tea tree olie, maar andere studies suggereren dat tea tree olie kan soms leiden tot een allergische reactie. Tea tree olie kan ook een hele lichaam effect op bepaalde hormonen.

Visoliesupplementen
Er is ook enig bewijs dat het nemen van visolie supplementen, die omega-3 vetzuren bevatten, kunnen seborrheic dermatitis helpen. Hoewel het nemen van maximaal 3 gram visolie per dag wordt over het algemeen als veilig beschouwd, kan visolie "fishy" boert, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bij hoge doseringen, kan het vermogen van uw bloed langzaam te stollen en het verhogen van uw risico op inwendige bloedingen.

Het is altijd een goed idee om te controleren met uw arts voordat u een alternatieve behandeling voor uw gezondheid management strategieën.

Zie ook