Navelstrengpuncties

Definitie

Navelstrengpuncties - ook bekend als percutane navelstrengbloed sampling - is een zeer gespecialiseerde prenatale test waarbij een monster van de baby bloed uit de navelstreng te testen.

Navelstrengpuncties kunnen worden gebruikt om bepaalde bloedaandoeningen en infecties detecteert. Navelstrengpuncties kan ook worden gebruikt om bloedtransfusies en medicatie leveren een baby via de navelstreng.

Gebruik van navelstrengpuncties afneemt, echter, aangezien nieuwere vormen van technologie kunnen soms dezelfde informatie uit tests die een kleinere kans op een miskraam opleveren - zoals vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Navelstrengpuncties zou toen worden aangeboden:

  • De gevraagde informatie kan worden verkregen op een andere manier
  • Resultaten van andere prenatale tests onduidelijk
  • Testresultaten kan een aanzienlijke impact hebben op de directe beheer van de zwangerschap

Zie ook

Waarom is het gedaan

Navelstrengpuncties wordt voornamelijk gebruikt om bloedaandoeningen zoals foetale anemie ontdekken en te behandelen - gebrek aan gezonde rode bloedcellen in een zich ontwikkelende baby.

Als u een infectie heeft, zou navelstrengpuncties worden gebruikt om te bepalen of de baby heeft de infectie, ook.

Eventueel kan navelstrengpuncties worden gebruikt bloedtransfusies en medicatie leveren aan de baby via de navelstreng.

Zie ook

Risico's

Navelstrengpuncties draagt ​​potentieel ernstige risico's, waaronder:

  • Zwangerschap verlies. Navelstrengpuncties draagt ​​een groter risico op een miskraam dan andere prenatale diagnostische tests, zoals de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie. Sommige onderzoek schat het risico zo hoog als 3 procent voor de algemene bevolking. Omdat veel baby's zijn heel ziek toen de test wordt gedaan, is het vaak moeilijk om te bepalen of verlies van de foetus is gerelateerd aan de procedure zelf of om de gezondheid van baby's.
  • Bloeden. Bloeden uit het gebied waar de naald zit is mogelijk.
  • Het vertragen van de baby's hartslag. De baby's hartslag misschien tijdelijk na navelstrengpuncties vertragen.
  • Infectie. Zelden, navelstrengpuncties kan leiden tot een baarmoeder infectie.

Uiteindelijk is de beslissing om navelstrengpuncties hebben, is aan jou. Uw zorgverzekeraar of genetisch adviseur kan u helpen bij alle factoren in de beslissing af te wegen.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat navelstrengpuncties, kunt u eten en drinken zoals gewoonlijk.

Wilt u misschien uw partner of een andere nauw contact te vragen om je te vergezellen naar de afspraak voor emotionele steun of om u daarna naar huis te rijden.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Navelstrengpuncties wordt meestal in een poliklinische voorziening of kantoor van de zorgverlener, maar in sommige gevallen kan worden gedaan in het ziekenhuis. Ten minste een assistent zal waarschijnlijk helpen uw zorgverzekeraar tijdens de procedure.

Tijdens de procedure
Ongeveer 30 tot 60 minuten voordat de procedure, kunt u worden gegeven antibiotica om het risico van een baarmoeder infectie te verminderen.

Wanneer de procedure begint, zal uw zorgverzekeraar gebruiken echografie om de baby de exacte locatie in je baarmoeder te bepalen. Je zult op je rug liggen op een onderzoekstafel, en uw zorgverzekeraar zal een speciale gel op je buik. Hij of zij zal dan gebruik maken van een klein apparaat dat bekend staat als een ultrasone transducer om de positie van uw baby te pronken op een monitor.

Vervolgens zal uw zorgverzekeraar uw buik schoonmaken met een antiseptisch. Soms plaatselijke verdoving wordt gebruikt om pijn te verlichten tijdens de procedure, maar vaak is niet noodzakelijk.

Geleid door echografie, zal uw zorgverzekeraar een dunne, holle naald via uw buikwand en in uw baarmoeder. Een kleine hoeveelheid bloed uit de ader van de navelstreng worden met een spuit en de naald wordt verwijderd.

Je nodig hebt om stil te liggen, terwijl de naald wordt ingebracht en het bloed wordt onttrokken. Je zou een prikkelend gevoel merken wanneer de naald je huid komt, en je zou voelen kramp wanneer de naald in je baarmoeder.

De gehele procedure duurt meestal ongeveer een uur, hoewel de meeste van die tijd wordt besteed aan de echo examen.

Je baby zal natuurlijk vervangt de kleine hoeveelheid bloed die wordt verwijderd.

In zeldzame gevallen kan een bloedmonster niet worden genomen van de navelstreng. In deze gevallen kan een bloedmonster genomen uit een ader in de baby lever.

Na de procedure
Na het bloedmonster wordt genomen, zou je krampen of een kleine hoeveelheid vaginale bloedingen ervaren.

Uw zorgverzekeraar kan echografie of een externe arbeids-scherm gebruiken om uw baby's hartslag te volgen voor een uur of twee na de procedure.

Als je naar huis mag, kan uw zorgverzekeraar suggereren rust voor de rest van de dag. Zult u waarschijnlijk in staat zijn om te hervatten normale activiteiten van de volgende dag.

Als u last hebt koorts, rillingen of vaginale bloedingen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar meteen.

Ondertussen zal het bloedmonster worden geanalyseerd in een laboratorium. Testresultaten zijn meestal verkrijgbaar in een kwestie van dagen - of in sommige gevallen, binnen enkele uren.

Zie ook

Resultaten

Uw zorgverzekeraar of een genetisch adviseur zal u helpen begrijpen van de resultaten van uw navelstrengpuncties.

Als uw testresultaten normaal zijn, follow-up testen is meestal niet nodig. Echter, de omstandigheden die leiden tot navelstrengpuncties vaak behoefte blijven optreden.

Navelstrengpuncties. Het vertragen van de baby's hartslag.
Navelstrengpuncties. Het vertragen van de baby's hartslag.

Als uw baby een infectie, bijvoorbeeld, zal uw zorgverzekeraar u helpen bij de behandeling opties te begrijpen. Als uw baby ernstige bloedarmoede, kan hij of zij een bloedtransfusie nodig hebben via de navelstreng. In sommige gevallen, is vroege levering nodig.

Als uw testresultaten geven aan dat uw baby een aandoening die niet behandeld kunnen worden, kunt u worden geconfronteerd met hartverscheurende beslissingen - zoals de vraag of om de zwangerschap voort te zetten. Zoek ondersteuning van uw gezondheidszorg team, uw dierbaren en andere nauwe contacten in deze moeilijke tijd.

Zie ook