Kanker

Risico op kanker: wat de cijfers betekenen

Neem de tijd om te begrijpen wat het risico op kanker is en hoe het wordt gemeten. Dit kan u helpen uw eigen risico op kanker in perspectief te zetten.

Je kunt je afvragen wat je kansen zijn op het ontwikkelen van kanker. Maar kanker statistieken kan verwarrend zijn. Nieuwsberichten laat het klinken alsof bijna elke dag iets is gevonden om uw risico drastisch te verhogen. Sorteren door alle informatie en uitzoeken wat geldig is en wat niet kan lastig zijn.

Wat is het risico?

Als wetenschappers praten over risico's, ze verwijzen naar een waarschijnlijkheid - de kans dat er iets kan gebeuren, maar geen garantie dat het zal. Bijvoorbeeld, als je een muntje omdraaien, is er een op de twee kans, of een 50 procent kans dat de munt zal landen heads up.

Risico-inschattingen voor kanker en andere ziekten worden bepaald door het bestuderen van grote groepen mensen om de kans te ontdekken dat een bepaalde persoon of categorie mensen zal de ziekte ontwikkelen zich over een bepaalde periode van tijd, en om te zien welke kenmerken of gedrag worden geassocieerd met een verhoogde of verminderd risico.

Hoe wordt het risico uitgedrukt?

Risico wordt over het algemeen onderverdeeld in twee categorieën:

Absolute risico
Absoluut risico verwijst naar de feitelijke numerieke toeval of kans op het ontwikkelen van kanker gedurende een bepaalde periode - bijvoorbeeld binnen het jaar, binnen de komende vijf jaar, door de leeftijd van 50, door de leeftijd van 70, of in de loop van een mensenleven.

Een type absolute risico levenslange risico, dat de waarschijnlijkheid dat een individu kanker ontwikkelt in de loop van het leven. Bijvoorbeeld, absolute risico op het ontwikkelen van prostaatkanker in zijn leven een Europese man is ongeveer 16 procent. Anders gezegd, ongeveer 16 van elke 100 mannen prostaatkanker ontwikkelen op een bepaald moment in hun leven. En 84 van elke 100 mensen zal niet ontwikkelen van prostaatkanker.

Kanker. Wie wordt nageleefd?
Kanker. Wie wordt nageleefd?

Houd in gedachten dat levenslange risico is niet het risico dat iemand kanker in het komende jaar of de komende vijf jaar zal ontwikkelen. Risico op kanker van een individu heeft veel te maken met andere factoren, zoals zijn of haar leeftijd. Bijvoorbeeld, een vrouw levenslange risico op het ontwikkelen van darmkanker en rectumkanker is iets meer dan 5 procent, of ongeveer 503 gevallen per 10.000 vrouwen. Maar haar risico op het ontwikkelen van darmkanker en rectumkanker vóór de leeftijd van 40 is 0,08 procent, of ongeveer acht gevallen per 10.000 vrouwen.

Relatief risico
Relatieve risico geeft u een vergelijking of ratio in plaats van een absolute waarde. Het toont de sterkte van de relatie tussen een risicofactor en een bepaald type van kanker door het aantal kanker vergeleken in een groep die een bepaalde eigenschap belichting met het aantal kanker in een groep van mensen die niet van dat trait.

Bijvoorbeeld, zou het relatieve risico het risico op longkanker voor mensen die roken met het risico op longkanker in een vergelijkbare groep mensen die niet roken te vergelijken. Je zou relatief risico wordt uitgedrukt als dit hoort: Het risico op longkanker voor mannen die roken is 23 keer hoger dan het risico voor mannen die niet roken. Zodat het relatieve risico op longkanker voor mannen die roken is 23.

Relatief risico wordt ook gegeven als een percentage. Bijvoorbeeld, het risico op longkanker voor mannen die roken is 2300 procent hoger dan voor mannen die niet roken. Houd in gedachten dat als je hoort over relatieve risico, er is geen bovengrens aan de procentuele stijging van het risico. De meeste mensen denken dat 100 procent is het hoogst mogelijke risico, maar dat is niet waar als het over relatief risico.

Een relatief risico van 100 procent betekent dat uw risico is twee keer zo hoog als die van iemand zonder dat risicofactor. Een 200 procent relatief risico betekent dat je drie keer zoveel kans op die aandoening te ontwikkelen.

Risico lijkt groter wanneer gezet in termen van relatieve risico. Een stijging van 100 procent in het risico lijkt enorm, maar als het risico begon als 1 op de 100 mensen, wordt het risico verhoogd naar 2 in 100.

Zie ook

Risico op kanker: wat de cijfers betekenen

Waar moet het risico op kanker statistieken vandaan?

De meeste informatie over het risico op kanker en risicofactoren komt uit epidemiologische studies, die zijn studies die zich richten op grote, goed gedefinieerde groepen mensen. Kanker onderzoekers hebben geïdentificeerd veel van de belangrijkste omgevingsfactoren die bijdragen tot kanker, zoals roken voor longkanker en zonlicht op huidkanker. Maar het blootleggen subtieler risico op kanker is moeilijker gebleken.

Veel studies van kanker risicofactoren vertrouwen op observationele aanpak. In deze studies, onderzoekers bijhouden van een groep mensen voor een aantal jaren zonder te proberen om hun leven te veranderen of om een ​​speciale behandeling. Dit kan wetenschappers helpen erachter te komen wie ontwikkelt een ziekte, wat die mensen gemeen hebben, en hoe ze verschillen van degenen die niet ziek kreeg.

Hoe kan het risico op kanker statistieken hebben betrekking op jou?

Risicostatistieken kan frustrerend zijn, omdat ze je niet kunnen vertellen uw eigen specifieke risico op kanker. Gewoon omdat studies hebben aangetoond dat mannen een bijna 50 procent kans op het ontwikkelen van kanker in hun leven betekent niet dat je het risico, als je een man bent, is 50 procent. Uw individuele risico is gebaseerd op verschillende factoren, zoals uw leeftijd en gewoonten, uw familiegeschiedenis van kanker, en de omgeving waarin je leeft.

Zelfs dan zou de combinatie van risicofactoren niet rechtstreeks op u van toepassing. Kanker is zeer individualistisch. U kunt twee mensen met dezelfde leeftijd, geslacht, ras, sociaaleconomische status en vergelijkende levensstijl en hebben nog steeds totaal andere ziekte ervaringen. Risicostatistieken zijn nuttig bij algemene uitspraken zoals "regelmatig oefenen vaak samenvalt met een verminderd risico op chronische ziekten, zoals kanker." Maar regelmatig te oefenen zal niet garanderen dat u geen kanker zult krijgen.

Praat met uw arts over uw risico op kanker. Hij of zij kan beoordelen welke elementen in je leven het risico kan verhogen. U kunt dan bespreken wat u kunt doen om te helpen verlagen dit risico.

Houd het risico op kanker statistieken in perspectief

Je zou een nieuwsbericht over een studie die lijkt te geven dat u een verhoogd risico op een bepaalde vorm van kanker te horen. Trek geen overhaaste conclusies op basis van dit ene verslag. Neem een ​​stap terug en denk na over wat het risico werkelijk betekent.

Observationele studies zijn niet onfeilbaar. Onderzoekers het erover eens dat een studie op zichzelf is niet gezaghebbend. Dit is waarom je soms ziet studies met schijnbaar tegenstrijdige resultaten. Wetenschappers hebben de neiging om het bewijs van de vele studies over de tijd om beter te bepalen of een bevinding klopt wegen. Nieuwsberichten echter vaak gericht op elke nieuwe studie op zichzelf niet als deel van een zich ontwikkelende beeld. Dit kan soms leiden tot onnodige alarm of verwarring.

Wanneer u een rapport over het risico op kanker statistieken lezen of te zien, let dan op de volgende gegevens:

  • Wie wordt nageleefd? Een nieuwsbericht kan zeggen dat een bepaalde activiteit verhoogt het risico op kanker voor een groep mensen. Maar die werd waargenomen in het onderzoek? Besteed aandacht aan de leeftijden van de mensen en hun kenmerken. Bijvoorbeeld, sommige mensen genetisch voorbestemd zijn om bepaalde vormen van kanker.
  • Hoeveel mensen werden onderzocht? In het algemeen, studies waarbij duizenden mensen zijn nauwkeuriger dan zijn degenen die een kleine groep mensen te onderzoeken.
  • Zijn soortgelijke studies gedaan? De bevindingen van een studie zijn betrouwbaarder als ze vergelijkbaar zijn met de bevindingen van andere studies.

News meldt dat de focus op alarmerende statistieken, zoals een 300 procent toename in het risico, maar niet geven u veel context zijn niet erg behulpzaam. Als u zich zorgen maakt over het risico, het verzamelen van meer informatie.

Zie ook