Intracraniële hematomen

Definitie

Een intracraniële hematoom ontstaat wanneer een bloedvat scheurt in je hersenen of tussen je schedel en je hersenen. De inzameling van bloed (hematoom) comprimeert je hersenweefsel.

Intracraniële hematoom. Onmiddellijk medische hulp inroepen.
Intracraniële hematoom. Onmiddellijk medische hulp inroepen.

Een intracraniële hematomen kunnen optreden omdat de vloeistof die de hersenen omgeeft de kracht van een plotselinge klap of een snelle stop niet kan absorberen. Dan is uw hersenen kan krachtig schuiven tegen de binnenwand van je schedel en worden gekneusd.

Hoewel sommige hoofdletsel - zoals men dat slechts een korte tijdspanne van bewustzijn (hersenschudding) veroorzaakt - minor kan zijn, een intracraniële hematoom is potentieel levensbedreigend en vaak vereist onmiddellijke behandeling.

Een intracraniële hematomen vereist vaak een operatie om het bloed te verwijderen. Echter, kan een kleinere intracraniële hematoom geen operatie nodig.

Zie ook

Symptomen

Tekenen en symptomen van een intracraniële hematomen kan duidelijk zijn direct na een klap op je hoofd, of ze kunnen een aantal weken of langer duren om te verschijnen. U lijkt prima na een hoofdletsel, een periode genaamd de lucide interval. Echter, met de tijd, de druk op de hersenen toeneemt, die enkele of alle van de volgende symptomen:

 • Toenemende hoofdpijn
 • Braken
 • Slaperigheid en progressief verlies van bewustzijn
 • Duizeligheid
 • Verwarring
 • Ongelijke pupilgrootte
 • Zwakke ledematen aan een kant van uw lichaam
 • Verhoogde bloeddruk

Naarmate meer en meer bloed je hersenen of de smalle ruimte tussen je hersenen en schedel, andere tekenen en symptomen vult kan duidelijk worden, zoals:

 • Loomheid
 • Epileptische aanvallen
 • Bewusteloosheid

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Een intracraniële hematoom kan levensbedreigend zijn. Dringende medische behandeling vaak nodig is.

Roep onmiddellijk medische hulp na een belangrijke klap op het hoofd, waarin:

 • Je bewustzijn verliezen
 • U een van de tekenen en symptomen die een intracraniële hematoom kunnen wijzen

Hoewel de symptomen van intracraniële hematomen misschien niet meteen duidelijk, nauw kijken voor de daarop volgende fysieke, mentale en emotionele veranderingen. Bijvoorbeeld, als iemand leek prima na een klap op het hoofd en kon praten, maar dan vervallen in bewusteloosheid, onmiddellijk medische zorg.

Bovendien, zelfs als u zich goed voelt, vertel iemand die je hoofd trauma hebt ervaren en vraag hem of haar om een ​​oogje op je. Geheugenverlies vaak wordt geassocieerd met hoofdletsel, zodat u bijna vergeet dat je een klap op het hoofd gehad. Een gewaarschuwd vriend, familielid of collega op het werk wellicht meer kans om de waarschuwingssignalen te herkennen en zorgen voor snelle medische aandacht.

Zie ook

Oorzaken

De oorzaak van intracraniële bloeding (bloeding) is een letsel aan het hoofd, vaak als gevolg van een auto-of motorongeluk of zelfs een schijnbaar triviale gebeurtenis, zoals stoten je hoofd. Mild hoofdtrauma is meer kans op een hematoom veroorzaken als je een oudere volwassene, zeker als je het nemen van een antistollingsmiddel of anti-bloedplaatjes geneesmiddelen, zoals aspirine. Een ernstig letsel kan hebben plaatsgevonden, zelfs als er geen open wond, blauwe plek of andere uiterlijke tekenen van beschadiging.

Als een hematoom resultaten van de verwonding aan uw hoofd, kan het gebeuren als een subduraal hematoom, epiduraal hematoom of een intraparenchymateuze hematoom.

Gecomputeriseerde tomografie (CT)-scan. Magnetische resonantie beeldvorming (MRI)-scan.
Gecomputeriseerde tomografie (CT)-scan. Magnetische resonantie beeldvorming (MRI)-scan.

Subduraal hematoom
Dit gebeurt wanneer de bloedvaten - meestal aderen - breuk tussen je hersenen en de buitenste van de drie lagen membraan dat je hersenen bedekken (dura mater). De lekkende bloed vormt een hematoom dat het hersenweefsel comprimeert. Als het hematoom houdt zich uitbreidende, een geleidelijke afname in het bewustzijn optreedt, mogelijk zelfs de dood tot gevolg.

De drie typen subdurale hematomen omvatten:

 • Acuut. Dit type is het meest gevaarlijk. Het wordt meestal veroorzaakt door een ernstig hoofdletsel, en tekenen en symptomen verschijnen meestal onmiddellijk.
 • Subacute. In subacute subdurale hematoom, tekenen en symptomen langer duren om te verschijnen, soms dagen of weken na het letsel.
 • Chronische. Minder ernstig hoofdletsel kan een chronisch subduraal hematoom veroorzaken. Bloeden uit een chronisch subduraal hematoom kan veel langzamer zijn, en symptomen kan weken duren om te verschijnen. Je mag niet eens herinneren verwonden van je hoofd.

Alle drie typen medische zorg nodig zodra symptomen voordoen dan of permanente hersenbeschadiging kan leiden.

Het risico van subduraal hematoom groter voor mensen:

 • Neem aspirine of antistollingsmiddelen dagelijks
 • Misbruik van alcohol
 • Zijn ouderen

Epiduraal hematoom
Ook wel een extradurale hematoom, dit type treedt op wanneer een bloedvat - meestal een slagader - verbreekt tussen het buitenoppervlak van de dura mater en de schedel. Bloed dan lekt tussen de dura mater en de schedel van een massa die het hersenweefsel comprimeert vormen.

Sommige mensen met deze vorm van schade kan bewust blijven, maar de meeste worden slaperig of comateuze vanaf het moment van trauma. Een epiduraal hematoom dat een slagader beïnvloedt in je hersenen kan dodelijk zijn, tenzij je snelle behandeling krijgt.

Intraparenchymateuze hematoom
Dit type hematoom, ook wel intracerebrale hematoom, optreedt wanneer bloedpools in de hersenen. Na een hoofdtrauma, kunnen er meerdere ernstige intraparenchymal hematomen.

Het trauma dat intraparenchymateuze hematomen veroorzaakt vaak verantwoordelijk is voor de zogenaamde witte stof shear verwondingen - gescheurde axonen in de hersenen van de witte stof. Axons verbindingen die elektrische impulsen of boodschappen dragen, van de neuronen in de hersenen naar de rest van het lichaam. Wanneer deze verbinding wordt afgeschoven, kan ernstige schade aan de hersenen leiden, omdat de neuronen niet meer kan communiceren.

Trauma is niet de enige oorzaak van intraparenchymateuze hematoom. Niet-traumatische oorzaken, die zeldzaam zijn, kunnen zijn:

 • Aandoeningen van de bloedvaten, zoals arterioveneuze malformatie (AVM) of aneurysma
 • Langdurige hypertensie
 • Neurologische aandoeningen zoals cerebrale amyloïde angiopathie
 • Hersentumoren
 • Het gebruik van bloedverdunners
 • Bepaalde auto-immuunziekten
 • Bloeden aandoeningen, zoals hemofilie, leukemie en sikkelcelanemie
 • Centrale zenuwstelsel infectie, zoals encefalitis
 • Drugs, zoals cocaïne of amfetaminen

Zie ook

Tests en diagnose

Diagnose van een intracraniële hematoom kan moeilijk zijn omdat individuen lijkt prima na een blessure. Echter, artsen meestal aannemen dat het progressief verlies van bewustzijn na een hoofdletsel wordt veroorzaakt door een bloeding in de schedel tot het tegendeel is bewezen.

Beeldvormende technieken zijn de beste manieren om de positie en de grootte van een hematoom te definiëren. Deze omvatten:

 • Gecomputeriseerde tomografie (CT)-scan. Een CT-scan maakt gebruik van een geavanceerde X-ray machine gekoppeld aan een computer om gedetailleerde beelden van je hersenen produceren. Je ligt nog steeds op een beweegbare tafel die is geleid in wat lijkt op een grote donut waar de beelden worden genomen. CT is de meest gebruikte beeldvormende scan om intracraniële hematomen diagnosticeren.
 • Magnetische resonantie beeldvorming (MRI)-scan. Een MRI-scan wordt gedaan met behulp van een grote magneet en radiogolven om geautomatiseerde beelden maken. Tijdens een MRI-scan, lig je op een beweegbare tafel die is geleid in een buis of tunnel. MRI algemeen niet zo vaak als CT scan in de diagnose van intracraniële hematomen omdat MRI langer duren voeren en op minder grote schaal beschikbaar.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Sommige subdurale hematomen hoeft niet te worden verwijderd omdat ze klein en produceren geen tekenen of symptomen. Diureticum medicijnen kunnen helpen bij het controleren hersenen zwelling (oedeem) na een hoofdletsel.

Chirurgie
Hematoom behandeling vereist vaak een operatie. Het type operatie afhangt van de kenmerken van het hematoom. Opties zijn onder andere:

 • Chirurgische drainage. Als het bloed is gelokaliseerd en is niet overdreven stolling, kan uw arts een braam gat door je schedel en gebruik zuigkracht te creëren om de vloeistof te verwijderen.
 • Craniotomie. Grote hematomen kunnen eisen dat een deel van je schedel te openen (craniotomie) om het bloed te verwijderen.

Herstel
Na de operatie, kan uw arts anticonvulsiva te controleren of te voorkomen dat post-traumatische aanvallen voorschrijven. Deze medicijnen worden voortgezet tot een jaar na het trauma. Langdurige behandeling met anticonvulsiva kan nodig zijn als aanvallen voort te zetten. Amnesie, aandacht moeilijkheden, angst, slaapproblemen en hoofdpijn kunnen optreden en nog enige tijd.

Herstel na een intracraniële hematoom worden verlengd en onvolledig zijn. Bij volwassenen, de meeste herstel vindt plaats binnen de eerste zes maanden na het letsel. Kinderen meestal sneller herstellen en meer compleet dan volwassenen.

Coping en ondersteuning

Geduld is de sleutel tot het omgaan met hersenletsel. Volwassenen zullen tijdens de eerste zes maanden het grootste deel van hun herstel te ervaren. U kunt doorgaan met kleinere, meer geleidelijke verbeteringen ervaren tot twee jaar na de hematoom.

De volgende tips kunnen helpen zorgen voor een soepeler herstel:

 • Krijgen voldoende slaap 's nachts, en rust in de dag wanneer u zich moe.
 • Gemak terug in uw normale activiteiten wanneer je sterker voelt. Probeer niet alles tegelijk doen.
 • Doe niet mee in aanraking en recreatieve sporten totdat u van uw arts op OK te krijgen. Het vermijden van een tweede blessure is cruciaal.
 • Neem contact op met uw arts voordat u gaat rijden, sporten, fietsen of het bedienen van zware machines. Je reactie tijden waarschijnlijk zal zijn vertraagd als gevolg van uw hersenletsel.
 • Neem contact op met uw arts voordat u medicatie.
 • Drink geen alcohol tot u volledig hersteld bent. Alcohol kan het herstelproces belemmeren. Teveel alcoholgebruik kan het verhogen van uw risico op een tweede blessure.
 • Noteer dingen die je hebt moeite herinnerend.
 • Praat met familie of vertrouwde vrienden alvorens belangrijke beslissingen.

Het voorkomen

Deze stappen kunnen helpen om hoofdletsel te voorkomen of te minimaliseren:

 • Draag een helm en zorg ervoor dat uw kinderen een helm dragen. Zorg ervoor dat u een passende en goed passend helm dragen bij het ​​spelen van een contactsport, fietsen, motorrijden, skiën, paardrijden, skaten, skateboarden, snowboarden of het doen van een activiteit die kan leiden tot hoofdletsel.
 • Gesp je gordel en zorg ervoor dat uw kinderen zijn kromgetrokken inch doet, wanneer u gaat rijden of rijden in een motorvoertuig kunnen voorkomen of minimaliseren hoofd schade bij een ongeval.
 • Bescherm jonge kinderen. Gebruik altijd goed passend autostoelen, pad werkbladen en randen van tafels, blok trappen, tether zware meubels of apparaten aan de muur om kantelen te voorkomen, en houd kinderen uit klimmen op onveilige of instabiele objecten.

Zie ook