Hernia

Definitie

Een hernia verwijst naar een probleem met een van de rubberachtige kussens (schijven) tussen de afzonderlijke botten (wervels) die een stapel van je ruggengraat te maken.

Een spinale schijf is een beetje als een donut, met een zachtere center ingekapseld binnen een hardere buitenkant. Soms ook wel een hernia of een gescheurde schijf, een hernia ontstaat wanneer een deel van de zachtere "jelly" duwt door een spleet in de hardere buitenkant.

Een hernia kan irriteren nabijgelegen zenuwen en resulteren in pijn, gevoelloosheid of zwakte in een arm of been. Aan de andere kant, veel mensen ervaren geen symptomen van een hernia. De meeste mensen die een hernia hebben geen operatie nodig om het probleem te verhelpen.

Zie ook

Symptomen

Hernia. Gevoelloosheid of tintelingen.
Hernia. Gevoelloosheid of tintelingen.

U kunt een hernia hebben zonder het te weten - hernia schijven soms verschijnen op spinale beelden van mensen die geen symptomen van een schijf probleem. Maar sommige hernia schijven kan pijnlijk zijn. De locatie van uw symptomen kunnen variëren, afhankelijk van waar de hernia zich bevindt langs je ruggengraat. De meeste hernia schijven voorkomen in je onderrug (lumbale wervelkolom), hoewel ze ook kunnen voorkomen in je nek (cervicale wervelkolom).

De meest voorkomende tekenen en symptomen van een hernia zijn:

 • Pijn in arm of been. Als uw hernia is in je onderrug, zult u meestal voelt de meest intense pijn in je billen, dijen en benen onder de knie. Het kan ook gaan om een ​​deel van de voet. Als uw hernia is in je nek, zal de pijn doorgaans het meest intens in de schouder en arm. Deze pijn kan schieten in je arm of been als u hoest, niest of beweeg je wervelkolom in bepaalde posities.
 • Gevoelloosheid of tintelingen. Mensen die een hernia hebben vaak last van gevoelloosheid of tintelingen in het lichaamsdeel gediend door de getroffen zenuwen.
 • Zwakte. Spieren gediend door de getroffen zenuwen neiging te verzwakken. Dit kan ertoe leiden dat u te struikelen of aantasting uw vermogen om voorwerpen te tillen of te houden.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg een arts als je nek of rugpijn reist uw arm of been, of als het vergezeld gaat van gevoelloosheid, tintelingen of zwakte.

Zie ook

Oorzaken

Voorbereiding op uw afspraak. Blaas of darmstoornis.
Voorbereiding op uw afspraak. Blaas of darmstoornis.

Schijf herniatie is meestal het gevolg van een geleidelijke, veroudering-gerelateerde slijtage zogenaamde disk degeneratie. Als je ouder wordt, je wervelschijven verliezen een deel van hun watergehalte. Dat maakt ze minder flexibel en meer vatbaar voor scheuren of scheuren met zelfs een kleine stam of twist.

De meeste mensen kunnen niet de exacte oorzaak van hun hernia. Soms, met behulp van uw rugspieren in plaats van je been-en dijspieren te grote, zware voorwerpen tillen kan leiden tot een hernia, zo kan draaien en draaien tijdens het tillen. In zeldzame gevallen kan een traumatische gebeurtenis zoals een val of een klap op de rug van een hernia veroorzaken.

Risicofactoren

Factoren die het risico op een hernia te verhogen kunnen zijn:

 • Leeftijd. Hernia schijven zijn het meest voor op middelbare leeftijd, vooral tussen 35 en 45, te wijten aan veroudering gerelateerde degeneratie van de schijven.
 • Gewicht. Overgewicht veroorzaakt extra stress op de schijven in je onderrug.
 • Bezetting. Mensen met een fysiek veeleisende banen hebben een groter risico op rugklachten. Repetitieve tillen, trekken, duwen, buigen zijwaarts en draaien ook kan uw risico op een hernia te verhogen.

Complicaties

Je ruggenmerg niet doordringen tot het onderste gedeelte van uw wervelkanaal. Net onder de taille, het ruggenmerg scheidt in een groep van lange zenuwwortels (cauda equina), dat de staart van een paard te lijken. In zeldzame gevallen kan schijf herniatie comprimeren het gehele cauda equina. Spoedoperatie kan nodig zijn om blijvende zwakte of verlamming te voorkomen.

Zoek direct medische hulp als u:

 • Verergerende symptomen. Pijn, gevoelloosheid of zwakte kunnen verhogen tot het punt dat u uw gebruikelijke dagelijkse activiteiten niet kan uitvoeren.
 • Blaas of darmstoornis. Mensen die het cauda equina syndroom kan incontinent geworden of hebben moeite met plassen, zelfs met een volle blaas.
 • . Saddle anesthesie Deze progressieve verlies van gevoel invloed op de gebieden die een zadel zou raken - de dijen, rug van de benen en het gebied rond de anus.

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk in eerste instantie breng uw symptomen onder de aandacht van uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in fysische geneeskunde en revalidatie, orthopedische chirurgie, neurologie of neurochirurgie.

Wat u kunt doen
Vóór uw afspraak, schrijf een lijst die de volgende vragen beantwoordt:

 • Wanneer heeft u voor het eerst beginnen met het ervaren van symptomen?
 • Was je tillen, duwen of iets te trekken op het moment dat u voor het eerst voelde symptomen? Was je draaien je rug?
 • Heeft de pijn bleef je uit deel te nemen aan activiteiten die je wilde doen?
 • Heeft u pijn die reist in je armen of benen?
 • Heeft u geen zwakte of gevoelloosheid in uw armen of benen voelen?
 • Hebt u eventuele wijzigingen in uw darm of blaas gewoonten opgevallen?
 • Heeft hoesten, niezen of persen voor een stoelgang verergeren je been pijn?
 • Wat, als er iets lijkt te verbeteren van uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten?
 • Wordt de pijn interfereert met slaap of werk?
 • Welke medicijnen of supplementen neem je?

Wat te verwachten van uw arts
Tijdens het lichamelijk onderzoek, kan uw arts u vragen om platte, zodat hij of zij je benen kan bewegen in verschillende posities te helpen de oorzaak van uw pijn liggen. Uw arts kan ook het uitvoeren van een neurologisch onderzoek, om je te controleren:

 • Reflexen
 • Spierkracht
 • Loopvaardigheid
 • Vermogen om licht raakt, speldenprikken of trillingen voelen

Tests en diagnose

In de meeste gevallen van hernia, een lichamelijk onderzoek en een medische geschiedenis zijn alles wat nodig is om een ​​diagnose te stellen. Als uw arts vermoedt dat een andere aandoening of nodig heeft om te zien welke zenuwen zijn aangetast, kan hij of zij een of meer van de volgende tests te bestellen.

Beeldvormende onderzoeken

 • X-stralen. Plain X-stralen niet hernia schijven detecteren, maar ze kunnen worden uitgevoerd om uit te sluiten andere oorzaken van rugpijn, zoals een infectie, tumor, spinale groeperingskwesties of een gebroken bot.
 • Gecomputeriseerde tomografie (CT-scan). Een CT-scanner neemt een reeks van X-stralen uit veel verschillende richtingen en dan combineert ze om cross-sectionele beelden van uw wervelkolom en de structuren er omheen creëren.
 • Magnetische resonantie beeldvorming (MRI). Radiogolven en een sterk magnetisch veld worden gebruikt om beelden van de interne structuren van uw lichaam te creëren. Deze test kan worden gebruikt om de locatie van de hernia te bevestigen en om te zien welke zenuwen worden beïnvloed.
 • Myelogram. Een kleurstof wordt geïnjecteerd in het ruggenmerg, en X-stralen worden genomen. Deze test kan de druk zien op je ruggenmerg of de zenuwen als gevolg van meerdere hernia schijven of andere voorwaarden.

Zenuw testen
Elektromyogrammen en zenuwgeleidingsonderzoek meten hoe goed elektrische impulsen bewegen langs zenuwweefsel. Dit kan helpen lokaliseren van de locatie van de schade aan de zenuwen.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Conservatieve behandeling - vooral het vermijden van pijnlijke posities en na een geplande oefening en pijn-medicatie - verlicht de symptomen in negen van de 10 mensen met een hernia. Veel mensen krijgen beter in een maand of twee met conservatieve behandeling. Imaging studies tonen aan dat het verplaatste uitpuilende of gedeelte van de schijf krimpt de tijd, die overeenkomt met de verbetering van de symptomen.

Medicijnen

 • Over-the-counter pijnstillers. Als je pijn is mild tot matig, kan uw arts u vertellen om een over-the-counter pijnstillers, zoals ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), paracetamol (Tylenol, anderen) of neem naproxen (Aleve, anderen). Veel van deze geneesmiddelen een risico op gastro-intestinale bloedingen en hoge doses paracetamol kan de lever beschadigen.
 • Narcotica. Als je pijn niet verbetert met over-the-counter medicatie, kan uw arts verdovende middelen, zoals codeïne of een hydrocodone-paracetamol combinatie (Vicodin, Lortab, anderen) voorschrijven, voor een korte tijd. Sedatie, misselijkheid, verwardheid en constipatie zijn mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen. Verminderen of elimineren uw Tylenol gebruik als deze combinatie medicijnen worden voorgeschreven.
 • Zenuwpijn medicijnen. Medicijnen zoals gabapentine (Neurontin), pregabaline (Lyrica), duloxetine (Cymbalta), tramadol (Ultram, Ryzolt) en amitriptyline vaak helpen de pijn verlichten zenuw-beschadiging. Omdat deze medicijnen hebben een mildere set van bijwerkingen dan doen verdovende medicijnen, worden ze steeds meer gebruikt als eerste lijn voorgeschreven medicijnen voor mensen die schijven zijn hernia.
 • Spierontspanners. Spierrelaxantia zoals diazepam (Valium) of cyclobenzaprine (Flexeril, Amrix) kan ook worden voorgeschreven als je rug of ledematen spasmen. Sedatie en duizeligheid zijn veel voorkomende bijwerkingen van deze medicijnen.
 • Cortisone-injecties. Ontsteking-onderdrukken corticosteroïden per injectie worden toegediend rechtstreeks in het gebied rond de spinale zenuwen, spinale beeldvorming gebruikt om meer veilig begeleiden van de naald.

Therapie
Fysiotherapeuten kunt u posities en oefeningen ontworpen om de pijn van een hernia te minimaliseren. Als de pijn verbetert, kan fysiotherapie u vooraf aan een revalidatieprogramma van de kern kracht en stabiliteit om je gezondheid terug te maximaliseren en te beschermen tegen toekomstige schade.

Een fysiotherapeut kan ook aanbevelen:

 • Warmte of ijs
 • Tractie
 • Ultrageluid
 • Elektrische stimulatie
 • Kortlopende bracing voor de nek of onderrug

Chirurgie
Een zeer klein aantal mensen met een hernia schijven uiteindelijk een operatie nodig. Uw arts kan een operatie voorstellen als:

 • Conservatieve behandeling niet aan uw symptomen verbeteren na zes weken
 • Een schijf fragment lodges in uw wervelkanaal, drukken op een zenuw en resulteert in progressieve zwakte
 • Je hebt met het aanzienlijke problemen uitvoeren van eenvoudige activiteiten, zoals staan ​​of lopen

In veel gevallen kan chirurgen alleen het uitstekende gedeelte van de schijf te verwijderen. Zelden, maar de gehele schijf worden verwijderd. In deze gevallen kan de wervels moeten samenwerken met metalen hardware worden gefuseerd aan spinale stabiliteit. Of uw chirurg kan het implanteren van een kunstmatige schijf suggereren.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

 • Neem pijnstillers Over-the-counter medicatie -. Zoals ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), paracetamol (Tylenol, anderen) of naproxen (Aleve, anderen) - kan bijdragen tot het verminderen van de pijn geassocieerd met een hernia.
 • Gebruik maken van warmte of koude. Aanvankelijk kunnen koude kompressen worden gebruikt om pijn en ontsteking te verminderen. Na een paar dagen, kunt u overschakelen naar zacht vuur tot opluchting en comfort te geven.
 • Vermijd te veel bedrust Te veel bedrust kan leiden tot stijve gewrichten en zwakke spieren -. Die uw herstel kan bemoeilijken. In plaats daarvan, rusten in een positie van comfort voor 30 minuten, en ga dan voor een korte wandeling of doe wat werk. Proberen om de activiteiten die je pijn verergeren tijdens het genezingsproces te voorkomen.

Coping en ondersteuning

Pijn treft meer dan alleen uw fysieke welzijn. Als u te maken met terugkerende hernia schijven of andere rugproblemen, ook je psychologische en emotionele gezondheid zijn kwetsbaar. Deze tips kunnen u helpen omgaan met pijn gerelateerd aan een hernia:

 • Erken de pijn. Sommige mensen proberen te doen alsof hun chronische pijn bestaat niet. In het proces, kunnen ze eigenlijk maakt het nog erger. Je hebt misschien meer succes in het omgaan als u bevestigen dat uw pijn is niet denkbeeldig en de nodige aanpassingen aan te passen.
 • Het beheer van stress. Stress vergroot pijn. Probeer het doen van diepe ademhalingsoefeningen en het beoefenen van andere ontspanningstechnieken bij uw stress niveau begint te stijgen.
 • Identificeer pijn triggers. Bepaalde activiteiten of gedragingen kunnen je pijn verergeren. Als je deze triggers te identificeren, kunt u voorkomen of te beperken.
 • Zie een counselor. Praten met een geestelijke gezondheid counselor helpt u te herkennen en te heroverwegen onrealistische verwachtingen en overtuigingen over jezelf. Zelfs als u uw chronische pijn niet kunt wijzigen, kunt u de manier waarop je je voelt over het te veranderen.

Het voorkomen

Om u te helpen een hernia te voorkomen:

 • Oefening. Core-spierversterking helpt stabiliseren en ondersteunen de wervelkolom. Neem contact op met uw arts voordat u weer een hoge impact activiteiten zoals joggen of tennis.
 • Handhaaf een goede houding. Goede houding vermindert de druk op uw wervelkolom en schijven. Houd je rug recht en uitgelijnd, vooral bij het zitten voor langere periodes. Tillen van zware objecten behoren, waardoor je benen - niet uw rug - doen het meeste werk.
 • Handhaven van een gezond gewicht. Overgewicht legt meer druk op de wervelkolom en schijven, waardoor ze meer vatbaar voor hernia.