Chemotherapie

Chemotherapie en haaruitval: wat te verwachten tijdens de behandeling

Zoek uit wat u kunt verwachten als het gaat om chemotherapie en haarverlies. Van plan om gebruik maken van uw energie gezond te blijven in plaats van zorgen te maken over hoe je eruit ziet.

Je zou niet denken over hoe belangrijk je haar is totdat je gezicht verliezen. En als je kanker hebt en op het punt om chemotherapie te ondergaan, is de kans op haaruitval is zeer reëel. Zowel mannen als vrouwen melden haaruitval als een van de bijwerkingen die ze het meest vrezen na de diagnose met kanker.

Of je hebt haaruitval van uw chemotherapie hangt meestal af van het type en de dosis van de medicatie die u ontvangt. Maar of je kunt een afbeelding gezond lichaam na haar verlies hangt sterk af van uw houding en de steun van je vrienden en familie.

Chemotherapie en haaruitval: waarom komt het voor?

Chemotherapie drugs zijn krachtige medicijnen die snel aanvallen groeiende kankercellen. Helaas, deze medicijnen ook andere snelgroeiende cellen aan te vallen in je lichaam - met inbegrip van die in je haarwortels.

Chemotherapie kan leiden tot haaruitval over je hele lichaam - niet alleen op je hoofdhuid. Soms is je wimpers, wenkbrauwen, oksels, schaamstreek en ander lichaamshaar valt ook uit. Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie hebben meer kans dan anderen om haaruitval veroorzaken, en verschillende doseringen kan van alles veroorzaken van een louter uitdunnen tot volledige kaalheid. Praat met uw arts of verpleegkundige over de medicijnen die u zult nemen. Uw arts of verpleegkundige kan u vertellen wat u kunt verwachten.

Gelukkig meestal haaruitval van chemotherapie tijdelijk. U kunt verwachten om uw haar drie tot 10 maanden teruggroeien na uw behandeling eindigt, hoewel je haar tijdelijk een andere tint of structuur kan zijn.

Chemotherapie en haaruitval: wat kunt u verwachten?

Haar begint meestal vallen uit een tot drie weken nadat u met de behandeling begint. Het zou kunnen vallen heel snel in bosjes of geleidelijk. Je zult waarschijnlijk merken ophopingen van losse haren op je kussen, in je haarborstel of kam, of in uw gootsteen of douche afvoer. Uw hoofdhuid kan tender voelen.

Je haar verlies zal blijven gedurende uw behandeling en tot een paar weken later. Of je haar dunner wordt of je wordt helemaal kaal zal afhangen van uw behandeling.

Het kan enkele weken na de behandeling voor je haar om te herstellen en beginnen weer te groeien. Wanneer uw haar begint terug te groeien, zal het waarschijnlijk iets afwijken van de haren je verloren. Maar het verschil is meestal tijdelijk. Uw nieuwe haar zou kunnen hebben een andere textuur of kleur. Het zou curlier dan voorheen zijn, of het grijs kunnen zijn, totdat de cellen die het pigment beheersen in je haar begint functioneert weer.

Chemotherapie en haaruitval: kan haaruitval voorkomen worden?

Geen behandeling bestaat die kan garanderen dat uw haar niet uit te vallen tijdens of na chemotherapie. De beste manier voor u om te gaan met dreigende haaruitval is om vooruit te plannen en zich richten op het maken van jezelf comfortabel met je uiterlijk vóór, tijdens en na uw behandeling van kanker.

Verschillende behandelingen zijn onderzocht als mogelijke manieren om haaruitval te voorkomen, maar niemand is absoluut effectief is geweest, inclusief:

  • Hoofdhuid hypothermie (cryotherapie). Tijdens uw chemotherapie, ice packs of soortgelijke apparaten op uw hoofd zijn geplaatst om de bloedstroom vertragen tot je hoofdhuid. Op deze manier, chemotherapie drugs hebben minder kans om een ​​effect op je hoofdhuid te hebben. Studies van de hoofdhuid hypothermie hebben gevonden het werkt enigszins in de meerderheid van de mensen die het hebben geprobeerd. Echter, de procedure veroorzaakt ook een klein risico op kanker terugkomt in je hoofdhuid, omdat dit gebied niet dezelfde dosis chemotherapie krijgen als de rest van je lichaam. Mensen die een hoofdhuid onderkoeling rapport voelt onaangenaam koud en het hebben van hoofdpijn.
  • . Minoxidil (Rogaine) Het toepassen van minoxidil - een geneesmiddel goedgekeurd voor kaalheid bij mannen en vrouwen - om je hoofdhuid voor en tijdens de chemotherapie is niet waarschijnlijk dat je haar verlies te voorkomen, hoewel sommige onderzoek laat zien dat het kan de snelheid van uw haargroei. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen of minoxidil effectief is in hergroei haar na de behandeling van kanker.

Zie ook

Chemotherapie en haaruitval: wat te verwachten tijdens de behandeling

Chemotherapie en haaruitval: hoe u het beste van te maken

Uw haaruitval algemeen niet kan worden voorkomen of beheerst, maar het kan worden beheerd. Neem de volgende stappen in uw behandeling om de frustratie en angst geassocieerd met haaruitval te minimaliseren.

Vóór de behandeling

  • Wees zacht voor je haar. Maak er een gewoonte van het zijn vriendelijk voor je haar. Niet bleken, kleuren of permanenten je haar - dit kan verzwakken. Air-droog je haar zo veel mogelijk en vermijd verwarming apparaten zoals krultangen en warme rollers. Het versterken van je haar nu zou kunnen maken meer kans om te blijven in je hoofd een beetje langer tijdens de behandeling.
  • Overweeg je haar knippen. Kort haar heeft de neiging om voller te kijken dan lang haar. Dus als je haar valt uit, het zal niet meer zo duidelijk als je kort haar. Ook als je lang haar hebt, short gaan zou kunnen helpen om een ​​betere overgang naar totale haaruitval.
  • Plan voor een hoofdbedekking. Nu is het tijd om te gaan nadenken over pruiken, sjaals of andere hoofdbedekking. Of u nu kiest om een ​​hoofdbedekking te verbergen uw haaruitval is aan u te dragen. Maar het is makkelijker om later te plannen voor het nu eerder dan. Vraag uw arts om een ​​recept voor een pruik te schrijven, kunnen de kosten van die worden gedekt door uw zorgverzekering.
Chemotherapie. Hoofdhuid hypothermie (cryotherapie).
Chemotherapie. Hoofdhuid hypothermie (cryotherapie).

Tijdens de behandeling

  • Baby van uw resterende haren. Blijf je zachte haren strategieën in heel uw chemokuur. Gebruik een zachte borstel. Was je haar alleen maar zo vaak als nodig. Overweeg het gebruik van een milde shampoo.
  • Overweeg scheren je hoofd. Sommige mensen melden dat hun hoofdhuid voelt jeukende, gevoelige en geïrriteerde tijdens hun behandeling en terwijl hun haar uitvalt. Scheren je hoofd kunt de irritatie verminderen en de verlegenheid van het afstoten. Sommige mannen scheren hun hoofd, omdat ze het gevoel dat ziet er beter uit dan de fragmentarisch haarverlies zij zou kunnen worden ervaren.
  • Bescherm uw hoofdhuid. Als je hoofd gaat worden blootgesteld aan de zon of aan koude lucht, het beschermen met zonnebrandcrème of een hoofdbedekking. Uw hoofdhuid kan gevoelig zijn als je door de behandeling, kan zo extreem koud of sunshine gemakkelijk irriteren. Het hebben van geen haar of het hebben van minder haar kan je het gevoel koud, dus een hoofdbedekking kan je comfortabeler te maken.

Na behandeling

  • Blijven zachte haarverzorging. Je nieuwe haargroei zal vooral fragiel en kwetsbaar voor de schade veroorzaakt door styling producten en verwarmingsapparaten zijn. Wachten met het kleuren of bleken van uw nieuwe haar tot het sterker groeit. Verwerking kan uw nieuwe haar beschadigen en irriteren uw gevoelige hoofdhuid.
  • Wees geduldig. Het is waarschijnlijk dat je haar weer langzaam en dat komt het misschien niet normaal uit meteen. Maar groei kost tijd, en het kost ook tijd om de schade veroorzaakt door uw behandeling van kanker te repareren.

Chemotherapie en haaruitval: bedek je hoofd

Het afdekken van uw hoofd als je haar valt uit is een puur persoonlijke beslissing. Voor veel vrouwen het haar wordt geassocieerd met vrouwelijkheid en gezondheid, zodat zij ervoor kiezen om die look te behouden door het dragen van een pruik. Anderen kiezen voor hoeden en sjaals. Weer anderen ervoor kiezen om hun hoofd te bedekken bij allen.

Vraag uw arts of een ziekenhuis maatschappelijk werker over resources in uw omgeving om u te helpen de beste hoofdbedekking voor u. Look Good... Feel Better is een gratis programma dat hair en beauty make-overs en tips geeft om vrouwen met kanker. Deze lessen worden aangeboden in de hele Europa en in verscheidene andere landen. Veel lessen worden aangeboden door de lokale afdelingen van de Europese Cancer Society. Look Good... Feel Better biedt ook lessen voor kinderen en jongeren met kanker, evenals een website speciaal voor mannen.

Radiotherapie kan ook haaruitval veroorzaken

Radiotherapie aanvallen ook snel groeiende cellen in je lichaam, maar in tegenstelling tot chemotherapie, het heeft alleen invloed op het specifieke gebied waar de behandeling wordt geconcentreerd. Als je straling naar je hoofd, zul je waarschijnlijk verliest het haar op je hoofd.

Je haar begint meestal groeien terug na uw behandelingen einde. Maar of het groeit terug naar zijn oorspronkelijke dikte en volheid is afhankelijk van uw behandeling. Verschillende soorten straling en verschillende doseringen zal verschillende effecten hebben op je haar hebben. Hogere doses straling kan permanente haaruitval veroorzaken. Praat met uw arts over welke dosis je zult ontvangen, zodat je weet wat te verwachten.

Radiotherapie heeft ook invloed op je huid. Het te behandelen gebied is waarschijnlijk rood te zijn en kan er verbrand of gebruind. Als uw bestralingsbehandeling is om je hoofd, het is een goed idee om je hoofd te bedekken met een beschermende hoed of sjaal want je huid gevoelig voor kou en zonlicht zal zijn. Pruiken en andere haarstukjes zou je hoofdhuid irriteren.

Zie ook